Ryba po grecku
Uwielbiam rybę po grecku! I to nie tylko tradycyjną, na którą ,dzisiaj podaję przepis. Często robię również dietetyczną z groszkiem albo korzenną. Na rybę z groszkiem znajdziecie przepis na moim blogu, na korzenną podam niebawem.
A dzisiaj tradycyjna. Znakomita jako zimna przekąska, a także na ciepło z ziemniakami piure czy pieczywem. Ja często podgrzewam ją, jak już wszystkie smaki sie przegryzą i podaję, właśnie z ziemniakami. Pycha!
/źródło:"Poradnik domowy"
Ryba po grecku
Składniki:
- 75 dag filetów z białej ryby morskiej(np. mintaja, dorsza lub morszczuka)
- 2 duże cebule
- spora pietruszka
- 1/2 niedużego selera
- 2 marchewki
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- oliwa lub olej do smażenia
- 2 - 3 łyżeczki słodkiej sproszkowanej papryki
- płaska łyzeczka mielonego pieprzu
- łyżeczka i szczypta cukru
- sól
- cytryna
Zacznij od przygotowania sosu. Dzięki temu usmażona ryba nie wyschnie.
Wszystkie warzywa - oprócz cebuli- obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w półkrążki i wrzucić do rondla z 3 łyżkami rozgrzanej oliwy i smażyć, aż sie zeszkli. Podczas smażenia dopraw odrobiną cukru i soli. Następnie dodać utarte jarzyny i smażyć wszystko razem, cały czas mieszając. Gdy od momentu wrzucenia cebuli do rondla minie ok. ośmiu minut, podlać jarzyny wodą -najlepiej gorącą (1/2 szklanki). Zmniejszyć gaz do minimum, przykryć rondel pokrywką i dusić je jeszcze parę minut. Nie pozwól, by się rozgotowały! Niech raczej będą półtwarde. Jeśli uznasz, że są za suche, podlej je jeszcze odrobiną wody.
W kubku rozmieszać koncentrat pomidorowy z paroma łyżkami wody, dodaj paprykę, pieprz, pół łyżki cukru. Wszystko wlać do rondelka z jarzynami i starannie wymieszać. Przykryć rondel, bo przecier lubi pryskać i dusić sos jeszcze pięć minut. Teraz już tylko należy dosolić go do smaku, a jeśli wydaje się, za mało kwaśny (ma być słodko - kwaśny), dokwasić go cytryną (ja raczej dodaję ew. jeszcze odrobinę koncentratu pomidorowego). Rondelek zdjąć z ognia.
Czas usmażyć filety.
Należy opłukać je pod bieżącą wodą i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie osolić je i zostawić na jakiś czas. Później skropić sokiem z cytryny i ponownie odstawić na kilka minut. Ponownie je osuszyć i oprószyć mąką.
Tak przygotowane filety można pokroić na mniejsze kawałki. Następnie można je obsmażyć na małej ilości oleju albo usmażyć na głębszym oleju w klasycznej lub "skróconej" panierce (każdy kawałek obtoczyć w dobrze rozbitym jajku, a potem w mące krupczatce.
Gotowe gorące filety ułożyć na półmisku, na nie - natomiast- wyłożyć sos z jarzyn.Wierzch można posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!