Ryba po chińsku
Wszystkim bardzo dobrze znana jest ryba po grecku - a czemu nie spróbować ryby po chińsku? :) Taki właśnie przepis wyszperałam na Pinterest. Delikatne filety ryby obsmażone w panierce, podawane w sosie słodko-kwaśnym, z dodatkiem ananasa, marchewki i papryki konserwowej.
Składniki:
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę konserwową odsączyć i pokroić w paski. Ananasa odsączyć (zachowując zalewę) i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili startą marchewkę. Całość smażyć przez chwilę, często mieszając. Wlać bulion. Po chwili dodać paprykę, ananasa i zachowaną zalewę z ananasa. Doprowadzić do wrzenia i gotować całość przez kilka minut.Gdy warzywa są już miękkie, dodać do smaku sos sojowy oraz ocet winny.Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać do sosu. Gotować jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje. Odstawić.
Filety z ryby umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Pokroić na mniejsze kawałki.
Teraz czas na ciasto do ryby. Do niewielkiego naczynia wbić jajka, dodać obie mąki oraz sól i pieprz. Wymieszamy rózgą kuchenną, aż do połączenia składników.Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na średnio rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.
W misce układać naprzemiennie warstwę sosu oraz kawałki ryby. Odstawić do przestudzenia, po czym schłodzić w lodówce.
Źródło: smakinatalerzu.pl
Drukuj przepis
Składniki:
- 1 kg płatów ulubionej ryby (np. dorsz, tilapia, mintaj)
- sok z cytryny
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- 1 puszka ananasa
- 1 słoik papryki konserwowej
- 2-3 marchewki
- 2 średniej wielkości cebule
- 4 ząbki czosnku
- 7 łyżeczek octu winnego
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- olej do smażenia
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę konserwową odsączyć i pokroić w paski. Ananasa odsączyć (zachowując zalewę) i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili startą marchewkę. Całość smażyć przez chwilę, często mieszając. Wlać bulion. Po chwili dodać paprykę, ananasa i zachowaną zalewę z ananasa. Doprowadzić do wrzenia i gotować całość przez kilka minut.Gdy warzywa są już miękkie, dodać do smaku sos sojowy oraz ocet winny.Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać do sosu. Gotować jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje. Odstawić.
Filety z ryby umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Pokroić na mniejsze kawałki.
Teraz czas na ciasto do ryby. Do niewielkiego naczynia wbić jajka, dodać obie mąki oraz sól i pieprz. Wymieszamy rózgą kuchenną, aż do połączenia składników.Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na średnio rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.
W misce układać naprzemiennie warstwę sosu oraz kawałki ryby. Odstawić do przestudzenia, po czym schłodzić w lodówce.
Źródło: smakinatalerzu.pl
Drukuj przepis