Ryba po chińsku

Ryba po chińsku
Zdjęcie - Ryba po chińsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWszystkim bardzo dobrze znana jest ryba po grecku - a czemu nie spróbować ryby po chińsku? :) Taki właśnie przepis wyszperałam na Pinterest. Delikatne filety ryby obsmażone w panierce, podawane w sosie słodko-kwaśnym, z dodatkiem ananasa, marchewki i papryki konserwowej.
Składniki:
  • 1 kg płatów ulubionej ryby (np. dorsz, tilapia, mintaj)
  • sok z cytryny
Ciasto:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
Sos:

  • 1 puszka ananasa
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • 2-3 marchewki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 7 łyżeczek octu winnego
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
  • olej do smażenia

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę konserwową odsączyć i pokroić w paski. Ananasa odsączyć (zachowując zalewę) i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili startą marchewkę. Całość smażyć przez chwilę, często mieszając. Wlać bulion. Po chwili dodać paprykę, ananasa i zachowaną zalewę z ananasa. Doprowadzić do wrzenia i gotować całość przez kilka minut.Gdy warzywa są już miękkie, dodać do smaku sos sojowy oraz ocet winny.Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodać do sosu. Gotować jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje. Odstawić.
Filety z ryby umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Pokroić na mniejsze kawałki.
Teraz czas na ciasto do ryby. Do niewielkiego naczynia wbić jajka, dodać obie mąki oraz sól i pieprz. Wymieszamy rózgą kuchenną, aż do połączenia składników.Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć na średnio rozgrzanym oleju, z obu stron na złoto.
W misce układać naprzemiennie warstwę sosu oraz kawałki ryby. Odstawić do przestudzenia, po czym schłodzić w lodówce.
Źródło: smakinatalerzu.pl



Drukuj przepis

Kategorie przepisów