Ryba pieczona w papryce
Dziś Wielki Piątek, zatem tradycyjnie obiad był bezmięsny. Danie to możecie przygotować używając rozmaitych ryb, ja akurat miałam łososia, ale dobra będzie również panga, a także halibut bądź sandacz. Niewykluczone też, że da się w ten sposób "ożywić" również zwykłego mintaja.
Składniki:
700 g filetów rybnych
po 1 strąku czerwonej i żółtej papryki
2 cebule (u mnie zwykła i czerwona)
sok z jednej cytryny
sól, pieprz, zielona pietruszka
oliwa z oliwek
ewentualnie pół szklanki białego wytrawnego wina
Rybę skrop sokiem z cytryny, posól i popieprz. Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą i ułóż w nim rybę. Paprykę pokrój w paski, cebulę w piórka, rozrzuć warzywa na rybie, tak, aby ją przykrywały. Całość polej jeszcze oliwą (lub winem) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 45 minut. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką.