Rustic bread
Smaczny i prosty w wykonaniu chleb z przepisu Tatter.
Zaczyn:
· 250 g pszennej maki chlebowej (użyłam mąki Manitoba)· 150 g wody· 5g soli· 1/16 łyżeczki drożdży instant (ja dałam okruszek świeżych drożdży)
Do mąki dodać drożdże, potem sól, na końcu wodę. Wymieszać na gęsty i sztywny zaczyn (tylko 60% hydracji). Miskę z zaczynem szczelnie zakryć folią i zostawić na 12-16 godzin.
Na ciasto właściwe:
· 150 g pszennej maki chlebowej· 50 g zytniej maki razowej (100%), zarnowej (nie miałam, zastąpiłam mąką Manitoba)· 50 g pszennej maki razowej (100%), zarnowej· 195 g wody· 4 g soli· 1/4 łyżeczki drozdzy instant (ja dałam ok. 5 g świeżych drożdży)
Wymieszać mąki z wodą i solą. Do ciasta dodać zaczyn, po kawalku. Wyrobić miękkie, sprężyste ciasto i zostawić je pod przykryciem na 2 1/2 godziny, skladając je w tym czasie dwa razy (co 50 min.). Po wyrośnięciu, ciasto lekko odgazować i ukształtować luźną kulę. Zostawić na 20 minut, potem uformować bochenek. Zostawić w koszu do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny. Naciąć bochenek i wsunąć go na gorący kamien. Piec ok. 30min w temp. 230°C.