Ruote z sosem bolognese wg. J.Olivera
Już nie raz korzystałam z tego przepisu i zawsze efekt był wspaniały. Taki sos pasuje nie tylko do ruote, penne, spaghetti czy lasagne ale i do wielu innych form makaronu. Warto przygotować go nieco więcej (przynajmniej podwójną porcję!) i zamrozić. Na dni - kiedy nic się nie chce, albo kiedy na nic się nie ma czasu - jak znalazł.
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Każdy możę gotować".
Ruote z sosem bolognese
Składniki:
- 2 plasterki wędzonego boczku
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- oliwa
- 2 czubate łyżeczki suszonego oregano
- 500g dobrej jakości mielonego mięsa wołowego, wieprzowego lub (lepiej) wołowo-wieprzowego
- 2 x 400-gramowe puszki krojonych pomidorów
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- mały pęczek świeżej bazylii
- 400 - 500g suszonego makaronu
- 100g sera parmezan
Pokrój drobno boczek. Obierz i posiekaj drobno cebulę, czosnek, marchewkę i selera - nie przejmuj się techniką, po prostu posiekaj składniki na bardzo drobne kawałeczki. Postaw sporej wielkości patelnię o wysokich ściankach na ogniu między średnim a dużym. wlej trochę oliwy, wrzuć pokrojony boczek, oregano oraz smaż i mieszaj, aż boczek nabierze lekko złocistego odcienia. Na patelnię wrzuć warzywa i smaż ok. 7 minut, mieszając pół minuty, aż zmiękną i nabiorą koloru. Dodaj mięso i pomidory i wymieszaj. Napełnij wodą obie puste puszki i wlej zawartość na patelnię. wsyp sporą szczyptę soli i pieprzu. zerwij listki bazylii i włóż do lodówki na później. Posiekaj drobno łodyżki bazylii i wrzuć na patelnię. Doprowadź do wrzenia. zmniejsz gaz do małego i gotuj pod przykryciem 45 minut, mieszając co jakiś czas, aby sos nie przywarł do dna patelni. zdejmij z ognia naczynie z sosem. zetrzyj drobno parmezan i połowę dodaj do sosu. Poszarp większe listki bazylii i dodaj do sosu, a mniejsze zostaw do posypania potrawy przed podaniem. wymieszaj sos, spróbuj i jeśli trzeba dopraw odrobina soli i pieprzu.
Tak przygotowany sos możesz odstawić do wystygnięcia, przełożyć do foliowego woreczka na mrożonki i zamrozić albo podać z makaronem przygotowanym wg poniższego przepisu.
Zagotuj osoloną wodę w garnku, wrzuć makaron, zamieszaj i ugotuj go al dente. Warto również dodać do wrzątku kilka kropel oliwy. Odcedź makaron w durszlaku, zachowując trochę ugotowanej wody. Przełóż makaron z powrotem do garnka, dodaj połowę sosu bolognese i dobrze wymieszaj, dodając odrobinę ugotowanej wody, aby go rozrzedzić. Przełóż makaron na talerze i nałóż na wierzch resztę sosu. Skrop oliwą, posyp pozostałą częścią sera parmezan i małymi listami bazylii.
Smacznego:)
P.S.
Na wszystkie komentarze odpiszę jutro:) Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru!