Rumowe ciasto z czereśniami

Rumowe ciasto z czereśniami

Zdjęcie - Rumowe ciasto z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To ciasto wygląda jak zwyczajne kruche ciasto z owocami, ale już po pierwszym kęsie przekonacie się, że tak nie jest. Zaskakuje smakiem wynikającym z połączenia rumu i kokosa. Jest delikatnie kruche z lekko chrupiącą kruszonką, a do tego pełne soczystych czereśni. Mi i moim domownikom posmakowało tak bardzo, że nie pozostały już nawet okruszki. Dlatego zachęcam Was do upieczenia, zwłaszcza, że robi się je dość szybko i całkiem prosto.

Składniki:

  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 3-4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 ml oleju
  • 5 łyżek rumu (w ostateczności kilka kropel aromatu rumowego)
  • 3 jaja
  • 150 wiórek kokosowych
  • 1 proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok 3/4 kg czereśni
  • 3-4 łyżki kaszy manny

Cukier, cukier waniliowy, jaja, sól, olej i rum ucieramy na kremową masę. Dodajemy wiórki, mąkę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy . 1/3 ciasta odkładamy na kruszonkę, pozostałe wykładamy na blaszkę (23x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor, podpieczone posypujemy kaszą manną (wchłonie ona sok z owoców) i wykładamy równą warstwę pozbawionych pestek czereśni. po wierzchu posypujemy kruszonką, ja dodaję do niej jeszcze ok 3 łyżek cukru i 2 łyżki wiórek, dzięki czemu jest bardziej chrupiąca. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C

Zdjęcie - Rumowe ciasto z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rumowe ciasto z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów