Rumowe ciasto z czereśniami
To ciasto wygląda jak zwyczajne kruche ciasto z owocami, ale już po pierwszym kęsie przekonacie się, że tak nie jest. Zaskakuje smakiem wynikającym z połączenia rumu i kokosa. Jest delikatnie kruche z lekko chrupiącą kruszonką, a do tego pełne soczystych czereśni. Mi i moim domownikom posmakowało tak bardzo, że nie pozostały już nawet okruszki. Dlatego zachęcam Was do upieczenia, zwłaszcza, że robi się je dość szybko i całkiem prosto.
Składniki:
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 3-4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 300 ml oleju
- 5 łyżek rumu (w ostateczności kilka kropel aromatu rumowego)
- 3 jaja
- 150 wiórek kokosowych
- 1 proszek do pieczenia
- szczypta soli
- ok 3/4 kg czereśni
- 3-4 łyżki kaszy manny
Cukier, cukier waniliowy, jaja, sól, olej i rum ucieramy na kremową masę. Dodajemy wiórki, mąkę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy . 1/3 ciasta odkładamy na kruszonkę, pozostałe wykładamy na blaszkę (23x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor, podpieczone posypujemy kaszą manną (wchłonie ona sok z owoców) i wykładamy równą warstwę pozbawionych pestek czereśni. po wierzchu posypujemy kruszonką, ja dodaję do niej jeszcze ok 3 łyżek cukru i 2 łyżki wiórek, dzięki czemu jest bardziej chrupiąca. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C