Rozkoszna brukselka

Rozkoszna  brukselka

Brukselka to warzywo, które albo kochasz albo nienawidzisz. Ja zdecydowanie należę do pierwszej grupy. Tym razem wpadłam na pomysł podania podsmażonej brukselki ze słodką śmietanką i pyszną serową chrupiącą posypką. Połączenie jest rewelacyjne, myślę, że przekona do brukselki niejedną osobę. Przepis przygotowany z inspiracji zabawy kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda,którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Smakowita Padja zaskoczyła mnie, tym że swoim delikatnym smakiem podkreśliła słodycz brukselki a całemu daniu dodała wyrazu. 

Zdjęcie - Rozkoszna  brukselka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 30minut

SKŁADNIKI:

  • 900 g brukselki (użyłam mrożonej)
  • 40 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkami
  • 20 g płatków migdałowych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki zmielonego czesrtwego białego pieczywa
  • 5 łyżek parmezanu
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Brukselkę ugotowałam we wrzątku z dodatkiem łyżeczki soli i cukru oraz szczyptą sody oczyszczonej, kilka minut, uważając żeby się nie rozgotowała. Lekko twardą odsączyłam i odstawiłam do przestudzenia. Każdą brukselkę przekroiłam na pół.

2. W międzyczasie na suchej patelni uprażyłam migdały. Dodałam do nich smalczyk roślinny Smakowita Pajda, a na koniec pokrojona brukselkę i smażyłam około 1-2 minut na małym ogniu. 

3. Całość zalewam słodką śmietanką i gotuję na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodałam sok z cytryny.

4. Czerstwe pieczywo zmiksowałam z robocie kuchennym z parmezanem - powstało coś w rodzaju kruszonki.

4. Całość przełożyłam do naczynia żaroodpornego, posypujemy kawałeczkami chleba z serem i zapiekałam 20 minut w 200 stopniach. 

Zdjęcie - Rozkoszna  brukselka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rozkoszna  brukselka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów