Rozkoszna brukselka
Brukselka to warzywo, które albo kochasz albo nienawidzisz. Ja zdecydowanie należę do pierwszej grupy. Tym razem wpadłam na pomysł podania podsmażonej brukselki ze słodką śmietanką i pyszną serową chrupiącą posypką. Połączenie jest rewelacyjne, myślę, że przekona do brukselki niejedną osobę. Przepis przygotowany z inspiracji zabawy kulinarnej "Smakowita Pajda to kulinarna frajda,którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Smakowita Padja zaskoczyła mnie, tym że swoim delikatnym smakiem podkreśliła słodycz brukselki a całemu daniu dodała wyrazu.
Ilość: dla 4 osób
Poziom trudności: 3/10
Czas przygotowania: 30minut
SKŁADNIKI:
- 900 g brukselki (użyłam mrożonej)
- 40 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkami
- 20 g płatków migdałowych
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki zmielonego czesrtwego białego pieczywa
- 5 łyżek parmezanu
- sól
- pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Brukselkę ugotowałam we wrzątku z dodatkiem łyżeczki soli i cukru oraz szczyptą sody oczyszczonej, kilka minut, uważając żeby się nie rozgotowała. Lekko twardą odsączyłam i odstawiłam do przestudzenia. Każdą brukselkę przekroiłam na pół.
2. W międzyczasie na suchej patelni uprażyłam migdały. Dodałam do nich smalczyk roślinny Smakowita Pajda, a na koniec pokrojona brukselkę i smażyłam około 1-2 minut na małym ogniu.
3. Całość zalewam słodką śmietanką i gotuję na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodałam sok z cytryny.
4. Czerstwe pieczywo zmiksowałam z robocie kuchennym z parmezanem - powstało coś w rodzaju kruszonki.
4. Całość przełożyłam do naczynia żaroodpornego, posypujemy kawałeczkami chleba z serem i zapiekałam 20 minut w 200 stopniach.