Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Słodkie, piękne róże karnawałowe specjalnie na tłusty czwartek i polecam także te ciasteczka do wykonania w karnawale. Ciasteczka w kształcie róży stąd ich nazwa.

Róże wykonuje się  na bazie ciasta kruchego, zupełnie podobnie jak ciasto na faworki, a więc proste wykonanie zachęca do przygotowania tych uroczych ciasteczek.

Zdjęcie - Róże karnawałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g mąki tortowej
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 łyżek smietany kwasnej
  • cukier puder do posypania
  • wisienki z zalewy lub konfitura różana

Zdjęcie - Róże karnawałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie na ok. 20 szt.:

  1. Mąkę wymieszać ze smietaną, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
  2. Zbić wałkiem /im dłużej tym lepiej/ nawet do 10 minut.
  3. Rozwałkować cienko i wykrawać krąż ki o średnicy 7 cm, 6 cm i 5 cm lub podobnie, naciąć końce i układać od największego.
  4. Skleić srodki za pomocą trzonka łyżki drewnianej wciskając.
  5. Smażyć na głębokim oleju, w temp. 160 st. C z obu stron do zarumienienia.
  6. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem i w srodek każdego ciasteczka włożyć wisienkę lub kleks konfitury najlepiej różanej.

Smacznego ?

Zdjęcie - Róże karnawałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów