Różane babeczki z różanym kremem



- 40g miękkiego masła
- 140g drobnego cukru do wypieków
- 120g mąki
- 1/2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżki wody różanej
- 120 ml mleka
- 1 jajko
Masło, cukier, mąkę, proszek i sól wrzuć do misy elektrycznego miksera i ucieraj na wolnych obrotach aż masa będzie przypominać drobną kaszkę. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko, z jajkiem i różaną wodą. Wlej około 3/4 tej masy do misy z suchymi składnikami, dalej ucieraj na wolnych obrotach aż wszystkie składniki się połączą. Dolej pozostałe mleko i mieszaj na średnich obrotach aż masa będzie gładka i w miarę jednolita. Ciasto będzie bardzo płynne, o konsystencji pitnego jogurtu można więc przelać je do naczynia z dziobkiem, dzbanka, czy miarki kuchennej i tak rozdzielać ciasto między papilotkami. Uwaga ciasto bardzo rośnie, wypełnij nim papilotki tylko do połowy wysokości inaczej babeczki rozleją się na boki w czasie pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 18 - 20 minut. Nakłuj patyczkiem aby sprawdzić czy ciasto jest dobrze upieczone. Gotowe babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia. W międzyczasie przygotuj krem.

- 250g cukru pudru
- 80g miękkiego masła
- 1 i 1/2 łyżeczki wody różanej
- 25 ml mleka
- kilka kropli różowego lub czerwonego barwnika spożywczego

Smacznego :) Wydrukuj przepis