Różane babeczki z pistacjami

Różane babeczki z pistacjami

Zdjęcie - Różane babeczki z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Babeczki były wyśmienite. Wilgotne, mocno orzechowe o różanym aromacie z pysznym puszystym kremem. Połączenia smaków może wydawać się egzotyczne, ale zaręczam że przypadnie wielu osobom do gustu. Przepis znalazłam na tej stronie.
Składniki na 12 małych babeczek:
  • 50g niesolonych pistacji
  • 60g mielonych migdałów
  • 25g mąki
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki wody różanej
  • 1/2 łyżeczki wanilii

Zdjęcie - Różane babeczki z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pistacje obierz z łupinek wrzuć do miksera i zmiel na proszek. Wsyp do miseczki. Dodaj mielone migdały, mąkę oraz proszek do pieczenia i dobrze wymieszaj.
Nastaw piekarnik na 170C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do misy miksera wrzuć masło i cukier. Ucieraj aż postanie puszysta masa. Dodaj jajko, poczekaj aż połączy się z masą. Dodaj mleko, kiedy połączy się już z resztą składników dodaj wodę różaną oraz wanilię. Wyłącz mikser. Dodaj do masy mieszankę mąki i orzechów i delikatnie wymieszaj łyżką.
Gotowe ciasto przełóż do papilotek do 3/4 ich wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20 - 25 minut do suchego patyczka. Babeczki wyjmij z piekarnika, pozostaw na kilka minut w formie w której się piekły, następnie przełóż na kratkę do wystudzenia.
Zdjęcie - Różane babeczki z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Przygotuj krem.
Składniki na krem :
  • 100ml śmietany do ubijania
  • 250g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • barwnik spożywczy czerwony

Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubijaj na gładką masę. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
Zimne babeczki udekoruj kremem następnie obsyp posiekanymi pistacjami.
Zdjęcie - Różane babeczki z pistacjami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego :)
Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów