Roszponka. Ananas grillowany. Kasza.
Mój krótki wypad na południe Polski już za mną. Bardzo żałuje, bo okolice zachęcały by zostać tam na dłużej.
Wszystko co dobre jednak szybko się kończy i tak wracam do rzeczywistości. Pogoda na dzień dobry nie okazała się jednak łaskawa i Poznań przywitał mnie deszczem. Zimo mi się w ogóle zrobiło i przez chwilę zastanawiałam się czy aby na pewno powinnam przygotować sobie sałatkę, zamiast np. rozgrzewającej zupy. Ostatecznie stanęło jednak na sałatce z grillowanym ananasem i kaszą gryczaną. Danie łatwe i szybkie, czyli dokładnie takie jakie w tej chwili potrzebowałam.
Sałatka z kaszą gryczaną i grillowanym ananasem składniki
- 2-3 garście roszponki
- 1/2 świeżego ananasa
- 4 łyżki kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)
- 10 kulek mozzarelli mini
- 2 łyżki prażonego słonecznika
dresing
- 2 łyżki oliwy extra vergin
- 2 łyżki malinowego balsamico
- sól, pieprz do smaku
wykonanie: Kaszę gryczana gotujemy w osolonym wrzątku aż będzie miękka, jednak nie rozgotowana. Odcedzamy. Ananasa obieramy, kroimy na pól. Następnie połowę ananasa kroimy wzdłuż na pól i jeszcze raz na pół. Odcinamy pozostałość środka. Każdy kawałek ananasa grillujemy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki.Przygotowanego ananasa i kaszę łączymy z roszponką, mozzarellą i uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Do sałatki przygotowujemy dresing łącząc jego składniki ze sobą i polewając sałatkę.