Rostbef pieczony – znakomity obiad
Rostbef pieczony w marynacie, danie szybkie w przygotowaniu i pyszne. Aromat czerwonego wina, przypraw i lekko krwiste mięso, czy można chcieć czegoś więcej ?
Rostbef pieczony
- rostbef 1 kg
- 2 szklanki czerwonego wina ( u mnie porzeczkowe )
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz świeżo mielony ok. 1 łyżeczki
- 3 łyżki masła
- ugotowane ziemniaki
- miks sałat + ocet balsamiczny i sok z pomarańczy
Mieszamy wino z miodem, czosnkiem, oliwą i pieprzem, wkładamy do niego umyte i osuszone mięso. Dodajmy rozmaryn i mięso marynujemy ok. 2 godzin.
Na gorącej patelni szybko obsmażamy mięso z każdej strony ( maks. po 2 minuty z każdej strony). Przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika na 20 minut.
Kiedy mięso się pieczę, marynatę przelewamy na patelnię i odparowujemy sos, dodajemy do niego masło. I jeszcze chwilę gotujemy, tym sosem polewamy nasz mięso w czasie pieczenia i po upieczeniu.
Ja podałam jeszcze miks sałat z sosem balsamicznym ( sos balsamiczny + sok z pomarańczy) oraz ziemniakami podgotowanymi i później upieczonymi ziemniakami.
Do tego kieliszek wody z białym winem i plasterkami brzoskwini i mamy raj :)