Rostbef pieczony – znakomity obiad

Rostbef pieczony w marynacie, danie szybkie w przygotowaniu i pyszne. Aromat czerwonego wina, przypraw i lekko krwiste mięso, czy można chcieć czegoś więcej ?

Zdjęcie - Rostbef pieczony – znakomity obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rostbef pieczony

  • rostbef 1 kg
  • 2 szklanki czerwonego wina ( u mnie porzeczkowe )
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz świeżo mielony ok. 1 łyżeczki
  • 3 łyżki masła
  • ugotowane ziemniaki
  • miks sałat + ocet balsamiczny i sok z pomarańczy

Mieszamy wino z miodem, czosnkiem, oliwą i pieprzem, wkładamy do niego umyte i osuszone mięso. Dodajmy rozmaryn i mięso marynujemy ok. 2 godzin.

Na gorącej patelni szybko obsmażamy mięso z każdej strony ( maks. po 2 minuty z każdej strony). Przekładamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 C piekarnika na 20 minut.

Kiedy mięso się pieczę, marynatę przelewamy na patelnię i odparowujemy sos, dodajemy do niego masło. I jeszcze chwilę gotujemy, tym sosem polewamy nasz mięso w czasie pieczenia i po upieczeniu.

Ja podałam jeszcze miks sałat z sosem balsamicznym ( sos balsamiczny + sok z pomarańczy) oraz ziemniakami podgotowanymi i później upieczonymi ziemniakami.

Zdjęcie - Rostbef pieczony – znakomity obiad - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do tego kieliszek wody z białym winem i plasterkami brzoskwini i mamy raj :)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy