Roladki z serkiem na imprezę
Dzisiaj pokażę Wam dwie wersje koreczków, na jeden kęs, w kształcie roladek. Jedne z grillowanej cukinii, a drugie z marchewki. Nadziane serkiem ze szypiorkiem. Nie można przestać ich jeść :) Z marchewki i cukinii zostaną nam kawałki. Można je wykorzystać podsmażając z cebulką, podlewając odrobiną bulionu i dodać do makaronu na obiad następnego dnia.
Roladki z serkiem na imprezę
2-3 marchewki, 2-3 małe cukinie, około 300 g serka śmietankowego, pęczek szczypiorku, kawałek czerwonej papryki, wykałaczki, ewentualnie sól
Marchewki pokroić na wstążki ścinając wzdłuż korzenia obieraczką do warzyw. Cukinię tak samo. Paski marchewki włożyć do posolonej wrzącej wody i gotować 4 minuty. Wyłożyć na metalową kratkę do ostygnięcia. Paski cukinii lekko posolić i zgrillować na patelni grillowej aż pokażą się ciemne paski. Odłożyć również na metalową kratkę do ostygnięcia. Serek wymieszać ze szczypiorkiem, jeśli trzeba to dosolić i włożyć do szprycy. Paski warzyw ułożyć płasko na deseczce lub talerzu. Wyciskać niezbyt grubą warstwę serka na paski i zwinąć. Paprykę pokroić na kawałki (na oko - 0,5 x 1,5 cm) i nabić na wykałaczkę. Dołożyć roladkę nabijając ją na złączeniu. Papryka powinna być na górze roladki. Takie roladki można zrobić kilka godzin przed podaniem i przechowywać w lodówce.