Roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana

Szukałam jakiegoś nowego przepisu na bakłażan i taki właśnie przepis znalazłam na portalu ugotuj.to (który zresztą poleca mój blog, za co serdecznie dziękuję) wśród przepisów Pascala Brodnickiego.

Składniki:

1 bakłażan

kilka plastrów pancetty (czyli włoskiej szynki z pasmami tłuszczu - jeśli jej nie macie, możecie zastąpić ją cieniutko pokrojonym boczkiem) kilka plastrów sera pecorino (ten ser trudno będzie czymś zastąpić, więc najlepiej go mieć)

0,5 l zagęszczonego soku pomidorowego

1 cebula, 2 ząbki czosnku

sól, pieprz, pół pęczka bazylii

oliwa z oliwek

Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry - nie w kółka, tylko w podłużne plasterki. Ja użyłam do tego krajalnicy, tak aby uzyskać plasterki o grubości 0,5 cm. Następnie posól plasterki i odstaw na pół godziny. Po tym czasie, papierowym ręcznikiem osusz je z soku i obsmaż na gorącej teflonowej patelni bez tłuszczu.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na oliwie, dolej sok pomidorowy i gotuj przez chwilę. Dodaj bazylię, pieprz i sól. Gotowy sos wylej na dno naczynia do zapiekania. Na plastrach bakłażana umieszczaj plasterek szynki i sera, zwijaj i spinaj wykałaczką lub szpilką. Ułóż roladki na sosie i posyp pozostałym serem. Zapiekaj w 160 stopniach przez około 10-15 minut.

Zdjęcie - Roladki z bakłażana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów