Roladki schabowe z kapustą
Roladki schabowe z kapustą kiszoną:
✅ idealne na rodzinny obiad
✅ kruche, rozpływające się w ustach mięso
✅ prosty przepis z kilku składników.
Jesień w pełni, więc domowe obiady sprawdzą się doskonale! Uwielbiam te roladki za ich smak i prostotę wykonania. Do ich smażenia wykorzystałam olej Kujawski 3 ziarna w szklanej butelce.
To zdrowy olej, który ze względu na wysoką temperaturę dymienia, świetnie nadaje się do smażenia i gotowania.
Składniki roladki schabowe z kapustą:
- 4 cienko rozbite plastry schabu
- 2-3 łyżeczki musztardy
- sól
- pieprz
- majeranek
- 250 g kiszonej kapusty
- 3 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- woda
Jak zrobić roladki schabowe z kapustą?
Posmaruj mięso musztardą, oprósz je solą, pieprzem i majerankiem. Na środku ułóż piórka cebuli i kiszoną kapustę. Uformuj roladki. Możesz je związać nitką lub spiąć wykałaczkami. Podsmaż roladki na rozgrzanym oleju Kujawski 3 ziarna.
Następnie zalej je wodą, dodaj kawałki cebuli i duś mięso do miękkości pod przykryciem. Kiedy będzie gotowe, przełóż je na talerz. Zagęść sos mieszaniną mąki z niewielką ilością wody. Możesz go przecedzić przez sito.
W razie potrzeby roladki schabowe z kapustą dopraw solą.
Liczba porcji:4
Czas przygotowania: 40 min.
Stopień trudności: średnio trudne