Roladki nadziane mozarellą, papryką i szpinakiem
Składniki
- 350 g mięsa z piersi z kurczaka
- ½ kulki sera mozarella
- dwa średniej wielkości pomidory
- 8 młodych ziemniaczków
- garść świeżego szpinaku
- 1 cząstka marynowanej papryki
- 5 łyżek oleju Kujawskiego z pomidorami, bazylią i czosnkiem
- ząbek czosnku
- kilka listków świeżego oregano
- słodka papryka w proszku, czosnek granulowany, suszona bazylia, oregano, sól, pieprz
Przygotowanie
Pierś z kurczaka podziel na dwie części, oczyść z włókien i chrząstek, delikatnie rozbij kuchennym młotkiem. Posyp słodką papryką w proszku, granulowanym czosnkiem, solą oraz suszonymi ziołami. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godz.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i gotuj w osolonej wodzie przez 15 min. Odcedź i przełóż do ceramicznej formy, posyp listkami oregano i solą, polej łyżką Kujawskiego. Piekarnik rozgrzej do 200°C (grill) i włóż do niego formę z ziemniaczkami. Zapiekaj je przez 15 min.
Ser mozarella pokrój w plasterki, szpinak umyj, paprykę osącz z zalewy i pokrój na cieniutkie paseczki.
Wyjmij z lodówki mięso, przenieś na deskę do krojenia, na szerszy koniec nałóż szpinak, mozarellę oraz paprykę i zawiń mięso w roladkę. Zepnij ją klipsami do mięsa lub wykałaczkami.
Na patelni grillowej rozgrzej 3 łyżki oleju i przenieś roladki. Smaż je na złoty kolor, pod przykryciem 8-10 min.
Umyj pomidory i pokrój je na cząstki, wrzuć do miski. Dodaj sól, pieprz, listki świeżego szpinaku, łyżkę oleju oraz szczyptę granulowanego czosnku. Wymieszaj.
Na talerze przełóż gorące ziemniaczki, roladki i sałatkę.
Przepis pochodzi z waniliowachmurka.blogspot.com