Roladki nadziane mozarellą, papryką i szpinakiem

Roladki nadziane mozarellą, papryką i szpinakiem

Zdjęcie - Roladki nadziane mozarellą, papryką i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki nadziane mozarellą, papryką i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki nadziane mozarellą, papryką i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki nadziane mozarellą, papryką i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Roladki nadziane mozarellą, papryką i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki

  • 350 g mięsa z piersi z kurczaka
  • ½ kulki sera mozarella
  • dwa średniej wielkości pomidory
  • 8 młodych ziemniaczków
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 cząstka marynowanej papryki
  • 5 łyżek oleju Kujawskiego z pomidorami, bazylią i czosnkiem
  • ząbek czosnku
  • kilka listków świeżego oregano
  • słodka papryka w proszku, czosnek granulowany, suszona bazylia, oregano, sól, pieprz

Przygotowanie

Pierś z kurczaka podziel na dwie części, oczyść z włókien i chrząstek, delikatnie rozbij kuchennym młotkiem. Posyp słodką papryką w proszku, granulowanym czosnkiem, solą oraz suszonymi ziołami. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godz.

Ziemniaki dokładnie wyszoruj i gotuj w osolonej wodzie przez 15 min. Odcedź i przełóż do ceramicznej formy, posyp listkami oregano i solą, polej łyżką Kujawskiego. Piekarnik rozgrzej do 200°C (grill) i włóż do niego formę z ziemniaczkami. Zapiekaj je przez 15 min.

Ser mozarella pokrój w plasterki, szpinak umyj, paprykę osącz z zalewy i pokrój na cieniutkie paseczki.

Wyjmij z lodówki mięso, przenieś na deskę do krojenia, na szerszy koniec nałóż szpinak, mozarellę oraz paprykę i zawiń mięso w roladkę. Zepnij ją klipsami do mięsa lub wykałaczkami.

Na patelni grillowej rozgrzej 3 łyżki oleju i przenieś roladki. Smaż je na złoty kolor, pod przykryciem 8-10 min.

Umyj pomidory i pokrój je na cząstki, wrzuć do miski. Dodaj sól, pieprz, listki świeżego szpinaku, łyżkę oleju oraz szczyptę granulowanego czosnku. Wymieszaj.

Na talerze przełóż gorące ziemniaczki, roladki i sałatkę.

 

 

Przepis pochodzi z waniliowachmurka.blogspot.com

Kategorie przepisów