Rolada z pieczarkami

Rolada z pieczarkami

Zdjęcie - Rolada z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, więc pewnie kolekcjonujecie przepisy na te święta! Zatem mamy dla Was recepturę na roladę serową z pieczarkami tak dobrą, że każdy pozazdrości Ci umiejętności kulinarnych! Do jej przygotowania wykorzystaliśmy olej Kujawski 3 ziarna, który jest bogaty kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy K i E.

 

Składniki na roladę z pieczarkami:

  • 500 g startej goudy
  • 400 g pieczarek
  • 600 g piersi z kurczaka
  • duża cebula
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
  • 4 jajka
  • rukola
  • 3 rozgniecione ząbki czosnku

Zdjęcie - Rolada z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiP

Przyrządzanie rolady z pieczarkami:

👉Starty żółty ser wrzucamy do miski i dodajemy do niego kolejno jajka, czosnek, majonez, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.

👉Powstałą masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Równomiernie rozprowadzamy i kształtujemy kwadrat. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 20-22 min.

👉W międzyczasie ścieramy na tarce do mizerii pieczarki i siekamy cebulę.

👉Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski 3 ziarna, który jest zdrowy i idealnie nadaje się do smażenia.

👉Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę, starte pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i łyżką tymianku – smażymy do odparowania wody z pieczarek.

👉W międzyczasie mięso z piersi kurczaka kroimy w cienkie plastry, solimy i pieprzymy.

👉Upieczony placek serowy odwracamy na brzuszek i wykładamy kolejno piersi i pieczarki, po czym starannie zawijamy.

👉Uformowaną roladę zawijamy w papier do pieczenia i pieczemy przez 35-37 min. w temperaturze 180 stopni C.

👉Po upieczeniu roladę z pieczarkami studzimy, aby w czasie krojenia nie wypadły nam składniki.

 

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów