Rolada z pieczarkami

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, więc pewnie kolekcjonujecie przepisy na te święta! Zatem mamy dla Was recepturę na roladę serową z pieczarkami tak dobrą, że każdy pozazdrości Ci umiejętności kulinarnych! Do jej przygotowania wykorzystaliśmy olej Kujawski 3 ziarna, który jest bogaty kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy K i E.
Składniki na roladę z pieczarkami:
- 500 g startej goudy
- 400 g pieczarek
- 600 g piersi z kurczaka
- duża cebula
- tymianek
- sól, pieprz
- 3-4 łyżki oleju Kujawskiego 3 ziarna
- 4 jajka
- rukola
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
P
Przyrządzanie rolady z pieczarkami:
👉Starty żółty ser wrzucamy do miski i dodajemy do niego kolejno jajka, czosnek, majonez, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy.
👉Powstałą masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Równomiernie rozprowadzamy i kształtujemy kwadrat. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 20-22 min.
👉W międzyczasie ścieramy na tarce do mizerii pieczarki i siekamy cebulę.
👉Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski 3 ziarna, który jest zdrowy i idealnie nadaje się do smażenia.
👉Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę, starte pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem i łyżką tymianku – smażymy do odparowania wody z pieczarek.
👉W międzyczasie mięso z piersi kurczaka kroimy w cienkie plastry, solimy i pieprzymy.
👉Upieczony placek serowy odwracamy na brzuszek i wykładamy kolejno piersi i pieczarki, po czym starannie zawijamy.
👉Uformowaną roladę zawijamy w papier do pieczenia i pieczemy przez 35-37 min. w temperaturze 180 stopni C.
👉Po upieczeniu roladę z pieczarkami studzimy, aby w czasie krojenia nie wypadły nam składniki.
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średnio trudne