Rolada z jagodami
To moje pierwsze podejście do rolady. Zawsze obawiałam się jej zrobić, bo wydawało mi się to bardzo trudne, wręcz niewykonalne. Okazało się jednak, że z roladą jest jak z tortem - też się wydawał trudny do zrobienia, do chwili, gdy zrobiłam pierwszy :) Potem już było "z górki".
Marzyła mi się rolada z cieniutkim ciastem, zwinięta do środka kilka razy. Na początek wybrałam jednak przepis z "Kuchni polskiej", w którym ciasto jest dość grube i sztywne, nadzienie natomiast zostaje w środku, otoczone puszystym biszkoptem.
Przy następnym podejściu wypróbuję przepis na cieńsze ciasto :)
Składniki:
Ciasto: 13 dag mąki pszennej tortowej
7 dag mąki ziemniaczanej
6 jajek
10 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie: 250 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
śmietan-fix
cukier waniliowy lub kilka kropli esencji waniliowej
2 łyżeczki żelatyny + kilka łyżek wody
20 dag jagód
Do posypania: cukier puder
Najpierw przygotuj biszkopt: żółtka oddziel od białek. Utrzyj żółtka na biało z cukrem pudrem. Białka ubij na sztywno, potem dodaj pozostały cukier i ubijaj jeszcze przez chwilę. Mąkę przesiej, wymieszaj i dodaj proszek do pieczenia. Masę żółtkową wymieszaj z 1/3 mąki. Pozostałą mąkę dosyp do białek, delikatnie wymieszaj, i następnie dodaj masę żółtkową. NIE MIKSUJ - jedynie mieszaj, najlepiej drewnianą łyżką (chodzi o to, żeby biszkopt nie stracił puszystości.
Przygotuj dużą blachę, najlepiej taką z piekarnika, i wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozsmaruj masę biszkoptową równomiernie i upiecz w 200 stopniach na złoty kolor (trwa to około 15 minut).
W międzyczasie przygotuj dwie lekko wilgotne ściereczki. Wyjmij blachę z pieca, nałóż na wierzch jedną ściereczkę, i szybkim ruchem odwróć blachę tak, aby biszkopt znalazł się do góry nogami na ściereczce. Odklej papier i na wierzchu połóż drugą ściereczkę. Zostaw biszkopt, aż całkiem ostygnie.
Żelatynę wymieszaj z gorącą wodą i zostaw do ostygnięcia.
Kiedy biszkopt będzie już zimny, przygotuj nadzienie. Ubij śmietanę, dodaj cukier, wanilię i śmietan-fix (chodzi o to, żeby nadzienie nie podchodziło za szybko wodą.
Jeśli zamierzasz szybko zjeść ciasto, możesz zrezygnować ze śmietan-fixu).
Dodaj żelatynę, wymieszaj. Na końcu wsyp lekko rozgniecione jagody.
Zdejmij ściereczkę z biszkoptu, rozsmaruj masę jagodową w ten sposób, żeby na brzegach pozostał "margines" około 2 cm. Następnie delikatnie zwiń roladę.
Wstaw ją na kilka godzin do lodówki, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.