Rolada z indyka z suszonymi śliwkami
Jeżeli lubicie schab ze śliwką, być może zasmakuje Wam też rolada indycza z suszonymi śliwkami.
To mięso idealne na święta, czy rodzinny obiad.
Wychodzi smaczne, a porcja jest podzielna.
Rolada z indyka to propozycja szczególnie dla tych, którzy lubią mięsa z dodatkiem owoców. Niespodziankę, a zarazem chrupiący dodatek, stanowią tutaj orzechy.
- 1 pierś z indyka
- 200 g suszonych śliwek
- garść orzechów włoskich
- 120 g żółtej mozzarelli w kostce, takiej do pizzy
- mielona słodka papryka
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
- olej
Oczyszczone mięso nacinamy wzdłuż w taki sposób, aby otrzymać większy płat. Delikatnie rozbijamy je tłuczkiem, nadając całości podobną grubość. Oprószamy z obu stron słodką papryką, odrobiną granulowanego czosnku oraz solą i pieprzem.
Suszone śliwki zalewamy wrzątkiem. Po chwili odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki (wystarczy na pół). Orzechy grubo siekamy.
Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Posypujemy po mięsie. Rozkładamy śliwki z orzechami. Zwijamy w roladę. Obwiązujemy nicią kuchenną.
Na dużej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, obsmażamy mięso ze wszystkich stron na rumiano. Następnie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy na dno odrobinę wrzątku. Zapiekamy, pod przykryciem, przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W razie potrzeby mięso co jakiś czas podlewamy niewielką ilością wody.
Polecam również przepis na Sałatkę z tortellini z rukolą i suszonymi pomidorami