Rolada wiśniowa
Super przepis na roladę ze śmietana i owocami odpowiednie na każda okazje i jest bardzo smaczne mniam mniam idę jeść :-)
6 JAJEK
6 ŁYŻEK CUKRU
6 ŁYŻEK CZUBATYCH MĄKI PSZENNEJ
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
1 ŁYŻKA CIEMNEGO KAKAO
MAŁY SŁOICZEK WIŚNI
250 ML ŚMIETANY KREMÓWKI 36%
ŻELATYNA 3 ŁYŻECZKI
1/2 SZKLANKI CUKRU PUDRU (DO ŚMIETANY)
3 ŁYŻKI CUKRU PUDRU (NA ŚCIERECZKĘ )
Oodzielamy żółtka od białek i wrzucać do osobnych misek, następnie ucieramy żółtka z cukrem. Ubijamy białko na sztywną pianę i łączymy z żółtkami ,powoli wsypujemy mąkę z proszkiem ,kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20 MINUT. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze przez chwilę w piekarniku następnie przekładamy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem i zwijamy ciasto w wałeczek. Zostawiamy ciasto do przestudzenia.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem ok 5 minut, w międzyczasie rozpuścić żelatynę w małej ilości wody i połączyć ze śmietaną oraz odcedzić wiśnie z soku i dodać do śmietany i delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki gdy zacznie tężeć wyjąć z lodówki, rozwinąć biszkopt posmarować i zwinąć. Ciasto posypać cukrem pudrem-wstawić do lodówki na ok 3 h