Rolada półkrucha z makiem

Rolada półkrucha z makiem

Następna propozycja ciast świątecznych, tym razem łatwa do wykonania rolada z makiem, wykonana na ciescie pólkruchym z gotową masą makową.

Szczególnie polecam dla osób lubiących ciasta kruche.

Zdjęcie - Rolada półkrucha z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 280 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125 g zimnego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 2 jaja
  • 2-3 łyżki kwaśnej smietany
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania
  • 650 g gotowej masy makowej

Zdjęcie - Rolada półkrucha z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Mąkę z solą i proszkiem przesiać, dodać starte masło i połączyć składniki.
  2. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić.
  3. Jeśli ciasto jest za rzadkie podsypać mąką, powinno być miękkie, ale nie może się kleić.
  4. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić 1,5 godziny w lodówce.
  5. Rozwałkować na grubość 0,6 cm w kształcie prostokąta.
  6. Posmarować masą makową, zostawiając 2 cm margines.
  7. Zwinąć w roladę, podwinąć końce rolady pod spód.
  8. Przełożyć do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez ok. 45-50 minut.
  10. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego ?

Zdjęcie - Rolada półkrucha z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów