Rolada półkrucha z makiem
Następna propozycja ciast świątecznych, tym razem łatwa do wykonania rolada z makiem, wykonana na ciescie pólkruchym z gotową masą makową.
Szczególnie polecam dla osób lubiących ciasta kruche.
Składniki:
- 280 g mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 g zimnego masła
- 120 g cukru pudru
- 2 jaja
- 2-3 łyżki kwaśnej smietany
- 1 łyżka cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
- 650 g gotowej masy makowej
Wykonanie:
- Mąkę z solą i proszkiem przesiać, dodać starte masło i połączyć składniki.
- Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić.
- Jeśli ciasto jest za rzadkie podsypać mąką, powinno być miękkie, ale nie może się kleić.
- Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić 1,5 godziny w lodówce.
- Rozwałkować na grubość 0,6 cm w kształcie prostokąta.
- Posmarować masą makową, zostawiając 2 cm margines.
- Zwinąć w roladę, podwinąć końce rolady pod spód.
- Przełożyć do formy keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez ok. 45-50 minut.
- Posypać cukrem pudrem.
Smacznego ?