Rolada malinowo - jeżynowa

Rolada malinowo - jeżynowa

Postanowiłam zrobić roladę o smaku malinowo jeżynowym. Bazą do przepisów był ten przepis. Ja zamiast kakao dodałam 2/3 opakowania kisielu o smaku malinowym bez cukru. Rolada wyszła mi tak wspaniała, że zniknęła ze stołu jednego wieczoru. Na pewno jeszcze do niej wrócę. Polecam, naprawdę jest wspaniała.
Zdjęcie - Rolada malinowo - jeżynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na biszkopt: 100 g mąki pszennej, ¾ opakowania kisielu o smaku malinowym, 100 g cukru, ¾ łyżeczki proszku do pieczenia, 4 jajka, 16 g cukru waniliowego.
Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać stopniowo cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Gdy białko z cukrem będzie dobrze ubite, stopniowo dodać po jednym żółtku i wszystko jeszcze chwilę zmiksować.
Mąkę połączyć z kisielem i proszkiem do pieczenia a następnie przesiać, całość dodać do ubitej masy jajecznej i całość chwilę zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Dużą blachę o wymiarach 28 x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia.
Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni blachy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 12 – 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przed wyjęciem upieczonego ciasta z piekarnika przygotować czystą ściereczkę. Z ciasta zaraz po wyjęciu z piekarnika zdjąć papier i przełożyć na ściereczkę. Jeszcze gorące zrolować wraz z ściereczką i pozostawić do czasu aż wystygnie. Zdjęcie - Rolada malinowo - jeżynowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na krem jeżynowy: 250 g serka mascarpone, 50 ml śmietany 18 %, 2 łyżki cukru pudru, 30 dag świeżych lub mrożonych jeżyn ( wcześniej muszą być rozmrożone)
Sposób wykonania kremu: Jeżyny rozgnieść widelcem lub za pomocą blendera. Dodać Serek mascarpone, śmietanę, i cukier i wszystko dokładnie zmiksować.
Z wystudzonego, zrolowanego biszkopta zdjąć delikatnie ściereczkę i całość napełnić kremem.
Składniki na bitą śmietanę: 250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru, owoce do przybrania. Sposób wykonania: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem, rozprowadzić na całej powierzchni rolady, udekorować owocami. Roladę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem, żeby stężała, wtedy będzie się lepiej kroić. Smacznego :-)

Kategorie przepisów