ROLADA "BANANOWE OCZKO"

ROLADA "BANANOWE OCZKO"

Zdjęcie - ROLADA "BANANOWE OCZKO" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - ROLADA "BANANOWE OCZKO" - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNiedawno uświadomiłam sobie , że już dawno nie piekłam żadnego ciasta z kremem i pomyślałam , że czas to nadrobić. Ten przepis wycięłam z jakiejś gazety jeszcze w czasach szkolnych i właściwie nigdy wcześniej z niego nie skorzystałam. Na zdjęciu rolada wyglądała bardzo ciekawie i zachęcająco , więc nie zwlekając już ani chwili dłużej , postanowiłam wziąć się do roboty. Wyszła bardzo smaczna - dwie warstwy delikatnego biszkoptu kakaowego , w środku banany otoczone kremem orzechowym , a całość oblana polewą czekoladową.


Zdjęcie - ROLADA "BANANOWE OCZKO" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Biszkopt:
- 5 jaj
- 8 dag cukru
- 8 dag mąki
- 2 dag kakao

Białka ubić na sztywno , następnie dodawać żółtka i cukier ciągle ubijając. Na koniec wsypać mąkę przesianą z kakao i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką (lub wyłożonej pergaminem) formy. Piec w temp. 180 st.C. przez ok. 35 minut (ja piekłam zdecydowanie krócej).

Masa:
- 10 dag zmielonych orzechów laskowych
- 1/2 szkl. mleka
- 12 dag cukru pudru
- 2/3 kostki margaryny
- 2 duże , w miarę proste banany lub 3 mniejsze

Orzechy sparzyć wrzącym mlekiem i wystudzić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i połączyć z orzechami.
Biszkopt przekroić na połowę wzdłuż dłuższego boku. Jedną część posmarować grubą warstwą kremu , na środku zrobić łyżeczką wgłębienie i ułożyć w nim banany. Przykryć drugą , posmarowaną resztą kremu , połówką biszkoptu. Całość oblać polewą czekoladową lub orzechową. Kiedyś można było kupić gotowe polewy firmy "Schwartau", nie wiem , czy jeszcze takie są - orzechowa była pyszna ;-). Ja natomiast zrobiłam polewę z takiego przepisu:

Polewa:
- 1/2 szkl. kuleczek czekoladowych (oczywiście może być pokruszona czekolada)
- 2 łyżki tłuszczu roślinnego (typu "Planta")
- 1/2 łyżki syropu kukurydzianego typu 'light'

Wszystkie składniki podgrzewać na parze aż się rozpuszczą. Wymieszać , lekko przestudzić i polać ciasto.

Uwagi:
1. Moja blacha miała wymiary 23 x 33 cm , ale lepsza byłaby nieco większa.
2. Krem tuż po przygotowaniu był dość rzadki , więc wstawiłam go na jakiś czas do lodówki , żeby nie wypływał na boki podczas składania ciasta.

Zdjęcie - ROLADA "BANANOWE OCZKO" - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów