Rogaliki z wisniami „brioszki”
Popularne „Brioche”, ciasto francuskie drożdżowe, puszyste, delikatne i przepyszne. Własciwie miały być tylko bułeczki „briszki”, jednakże zdecydowałam się na rogaliki ze względu na dodanie wiśniowego farszu.
Znakomite, wyśmienite rogaliki z wisienką smakują doskonale i pyszne są na deser do mocnej kawy.
Składniki:
- 460 g mąki tortowej
- 200 g miękkiego masła
- 30 g świeżych drożdży
- 4 jaja
- 50 g drobnego cukru
- 220 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- szczypta soli
- jajko do smarowania
- 250 g wisni w cukrze lub z kompotu.
Wykonanie:
- Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do podwojenia objętości.
- Mąkę z solą przesiać, dodać kawałki masła, jajka utrzeć z cukrem i dodać do mąki oraz wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki.
- Wyrobić ciasto przez ok. 15 minut, aż będzie gładkie i będzie odchodzić od ręki.
- Przykryć sciereczką i odstawić na 30 minut.
- Ponownie wyrobić podsypując odrobiną mąki, uformować kulę i włożyć do miski wysmarowanej olejem.
- Przykryć folią i odstawić na 10-12 godzin do lodówki.
- Po tym czasie, ciasto doskonale będzie się wałkować.
- Rozwałkować na grubość ok. 1 cm, prostokąt o wymiarach 30 x 60 cm, przeciąć wzdłuż na połowę i wyciąć równe trójkąty.
- Na każdy trójkąt wyłożyć kilka wisienek, zwijać ciasto od podstawy każdego trójkąta, formując rogaliki.
- Ułożyć na papierze do pieczenia zachowując odstępy, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 15 minut, do zarumienienia.
- Wystudzić na kratce metalowej.
Smacznego ?
autor: Samantha