Rogaliki z masą makową
            Published by
on
14 listopada 2024 
 
Rogaliki czy też Croissants to klasyczne rogaliki podawane we Francji na śniadanie. Zrobione są z ciasta francuskiego.
Pierwszy rogalik został upieczony w XIX wieku i był podobny do księżyca w kształcie sierpa.
Ja tym razem przygotowałam polską wersję rogalików drożdżowych nadziewanych masą makową i polanych słodkim lukrem.
 
Do nadzienia rogalików można użyć gotowej masy makowej lub przygotować domową, niestety zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ale smak jest o wiele lepszy.
Jeśli zatem zdecydujecie się samodzielnie wykonać masę makową, to polecam przepis, który znajdziecie tutaj.

Rogaliki z masą makową można podać do dań świątecznych na deser z innymi ciastami, na pewno niektórych uzależnią i nie poprzestaną na jedynym rogaliku.
Przepis na rogaliki z masą makową
Składniki na rogaliki z masą makową:
- 500 g mąki pszennej
 
- 40 g świeżych drożdży
 
- 1 jajko
 
- 2 żółtka
 
- 1/2 /125 ml/ szklanki cukru
 
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
 
- 1 /250 ml/ szklanka letniego mleka
 
- 60 g rozpuszczonego masła
 
- 1/2 łyżeczka soli
 
- 1 jajko do posmarowania rogalików
 
- 500 g gotowej masy makowej
 
lukier: 1 szklanka cukru pudru + sok z połowy cytryny + 3 łyżki gorącej wody
Jak wykonanać rogaliki z masą makową:
- Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 60 ml mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
 - Pozostałą mąkę przesiać i dodać pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, jajko, żółtka, pozostałe mleko i wyrośnięte drożdże /rozczyn/.
 - Wyrobić elastyczne ciasto i na koniec roztopione letnie masło, ponownie wyrobić do połączenia tłuszczu.
 - Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
 - Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na 2 równe części.
 - Rozwałkować na koła i podzielić na ósemki, tworząc trójkąty.
 - Na każdy trójkąt nałożyć po porcji masy makowej.
 - Zrolować je od podstawy do wierzchołka.
 - Ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podrośnięcia na 30 minut.
 - Posmarować rozmąconym jajkiem.
 - Piec 180 ‚ w 20-25 minut lub do zarumienienia.
 - Wystudzone posmarować lukrem.
 - Rogaliki z masą makową najlepiej podawać na ciepło z mlekiem lub do kawy.
 

Smacznego !