Rogaliki z masą makową

Rogaliki z masą makową

Published by

on

14 listopada 2024 Zdjęcie - Rogaliki z masą makową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki z masą makową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rogaliki czy też Croissants to klasyczne rogaliki podawane we Francji na śniadanie. Zrobione są z ciasta francuskiego.

Pierwszy rogalik został upieczony w XIX wieku i był podobny do księżyca w kształcie sierpa.

Ja tym razem przygotowałam polską wersję rogalików drożdżowych nadziewanych masą makową i polanych słodkim lukrem.

Zdjęcie - Rogaliki z masą makową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki z masą makową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do nadzienia rogalików można użyć gotowej masy makowej lub przygotować domową, niestety zrobienie jej zajmuje trochę czasu, ale smak jest o wiele lepszy.

Jeśli zatem zdecydujecie się samodzielnie wykonać masę makową, to polecam przepis, który znajdziecie tutaj.

Zdjęcie - Rogaliki z masą makową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rogaliki z masą makową można podać do dań świątecznych na deser z innymi ciastami, na pewno niektórych uzależnią i nie poprzestaną na jedynym rogaliku.

Przepis na rogaliki z masą makową

 

Składniki na rogaliki z masą makową:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 /125 ml/ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 /250 ml/ szklanka letniego mleka
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 jajko do posmarowania rogalików
  • 500 g gotowej masy makowej

lukier: 1 szklanka cukru pudru + sok z połowy cytryny + 3 łyżki gorącej wody

 

Jak wykonanać rogaliki z masą makową:

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 60 ml mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  2. Pozostałą mąkę przesiać i dodać pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, jajko, żółtka, pozostałe mleko i wyrośnięte drożdże /rozczyn/.
  3. Wyrobić elastyczne ciasto i na koniec roztopione letnie masło, ponownie wyrobić do połączenia tłuszczu.
  4. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  5. Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na 2 równe części.
  6. Rozwałkować na koła i podzielić na ósemki, tworząc trójkąty.
  7. Na każdy trójkąt nałożyć po porcji masy makowej.
  8. Zrolować je od podstawy do wierzchołka.
  9. Ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podrośnięcia na 30 minut.
  10. Posmarować rozmąconym jajkiem.
  11. Piec 180 ‚ w 20-25 minut lub do zarumienienia.
  12. Wystudzone posmarować lukrem.
  13. Rogaliki z masą makową najlepiej podawać na ciepło z mlekiem lub do kawy.

Zdjęcie - Rogaliki z masą makową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

 

 

 

Kategorie przepisów