Rogaliki z jagodami

Przepyszne, słodkie rogaliki z jagodami leśnymi w ekspresowym wykonaniu w cieście francuskim. To doskonała słodka przekąska do popołudniowej kawy.
Rogaliki z jagodami, to także ulubiony deser dla wielu miłośników czarnej jagody, która najlepiej smakuje zawsze w sezonie letnim.
Do wykonania rogalików użyłam świeżych jagód prosto z lasu, które są bogate w antyoksydanty, witaminy i minerały.
Wspierają profilaktykę chorób przewlekłych i procesów starzenia oraz posiadają wiele zalet i korzyści przy spożywaniu tych cennych owoców.
Rogaliki z jagodami przygotowałam na gotowym cieście francuskim, dlatego wykonanie było wyjątkowo proste i szybkie. Polecam ten przepis.
Składniki na rogaliki z jagodami:
- 1 lub 2 arkusze ciasta francuskiego słodkiego
- 120 g jagód leśnych
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- cukier puder do posypania
Jak wykonanać rogaliki z jagodami:
-
Gotowe ciasto francuskie lekko rozwałkować.
-
Przeciąć w poziomie i wykroić na każdej części trójkąty.
-
Jagody przepłukać letnią wodą, odsączyć na sicie.
-
Wymieszać z cukrem i mąką.
-
Na każdym trójkącie od podstawy wyłożyć po łyżeczce jagód i zrolować.
-
Ułożyć w formie na papierze do pieczenia.
-
Rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem.
-
Wstawić do piekarnika i piec 18-20 minut do zarumienienia w temperaturze 200’C.
-
Ciepłe posypać cukrem pudrem.