Rogaliki z jagodami

Rogaliki z jagodami

Przepyszne, słodkie rogaliki z jagodami leśnymi w ekspresowym wykonaniu w cieście francuskim. To doskonała słodka przekąska do popołudniowej kawy.

Rogaliki z jagodami, to także ulubiony deser dla wielu miłośników czarnej jagody, która najlepiej smakuje zawsze w sezonie letnim.

 

 Zdjęcie - Rogaliki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Do wykonania rogalików użyłam świeżych jagód prosto z lasu, które są bogate w antyoksydanty, witaminy i minerały.

Wspierają profilaktykę chorób przewlekłych i procesów starzenia oraz posiadają wiele zalet i korzyści przy spożywaniu tych cennych owoców.

Rogaliki z jagodami przygotowałam na gotowym cieście francuskim, dlatego wykonanie było wyjątkowo proste i szybkie. Polecam ten przepis.

 

Zdjęcie - Rogaliki z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na rogaliki z jagodami:

  •     1 lub 2 arkusze ciasta francuskiego słodkiego
  •     120 g jagód leśnych
  •     1-2 łyżki cukru
  •     1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  •     1 jajko
  •     cukier puder do posypania

 

Jak wykonanać rogaliki z jagodami:

  1.     Gotowe ciasto francuskie lekko rozwałkować.

  2.     Przeciąć w poziomie i wykroić na każdej części trójkąty.

  3.     Jagody przepłukać letnią wodą, odsączyć na sicie.

  4.     Wymieszać z cukrem i mąką.

  5.     Na każdym trójkącie od podstawy wyłożyć po łyżeczce jagód i zrolować.

  6.     Ułożyć w formie na papierze do pieczenia.

  7.     Rogaliki posmarować rozmąconym jajkiem.

  8.     Wstawić do piekarnika i piec 18-20 minut do zarumienienia w temperaturze 200’C.

  9.     Ciepłe posypać cukrem pudrem.

Kategorie przepisów