Rogaliki raz jeszcze

Te rogaliki od pewnego czasu są częstym gościem na moim stole . Są mięciutkie i puszyste , na drugi dzień są tak samo pyszne jak świeżo po upieczeniu ( o ile coś zostanie na drugi dzień ;) ) . Pierwszy raz robiłam je parę miesięcy temu i bardzo polubiłam ten przepis .

Zwykle robię je z dżemem , ale dzisiaj upiekłam z trzema różnymi nadzieniami . Powinnam je tylko jakoś pozaznaczać , żeby było wiadomo , który z czym :) - mam teraz rogaliki z niespodzianką - ale na szczęście nie jest to żaden problem , bo wszystkie są bardzo smaczne .

Zdjęcie - Rogaliki raz jeszcze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 dag drożdży
  • parę kropli zapachu waniliowego
  • 1 jajko do smarowania rogalików


nadzienie I : drobno posiekane suszone figi ( wcześniej namoczone w gorącej wodzie )

nadzienie II : biały ser przeciśnięty przez praskę , zmieszany z cukrem waniliowym i 1 żółtkiem

nadzienie III : marmolada

Drożdże rozrobić z letnim mlekiem , odstawić do wyrośnięcia . Jajka zmiksować z cukrem , wlać do mąki , następnie dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy , a na końcu olej . Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .

Gdy ciasto podwoi swoją objętość , wykładać je partiami na stolnicę , rozwałkować , pokroić w trójkąty . Na każdy trójkąt nakładać po łyżeczce nadzienia i zwijać rogaliki . Gotowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia . Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem .

Piec w temperaturze 220 C przez około 15 minut ( tym razem piekłam na termoobiegu w 195 C - jakieś 15-18 minut ) .

rogalik z nadzieniem figowym

Zdjęcie - Rogaliki raz jeszcze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

rogalik z nadzieniem serowym

Zdjęcie - Rogaliki raz jeszcze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

i rogalik z marmoladą - ciut nadgryziony przez dziecię :)

Zdjęcie - Rogaliki raz jeszcze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Aromatyczny bulion grzybowy z grzybowymi uszkami
1

Aromatyczny bulion grzybowy z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pieczona szynka
1

Pieczona szynka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Piernik z kremem i powidłem śliwkowym

Piernik z kremem i powidłem śl…

Beti Beti
kruche babeczki

Chleb dyniowy

Chleb dyniowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Śledzik pod pierzynką

Śledzik pod pierzynką

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Paluchy chlebowe z czarnuszką
2

Paluchy chlebowe z czarnuszką

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Przepisy z tych kategorii

Biszkopt na parze - najlepszy

Biszkopt na parze - najlepszy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Tosty francuskie z chałki na słodko
1

Tosty francuskie z chałki na s…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Curry z jajkiem i kalafiorem
1

Curry z jajkiem i kalafiorem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka z awokado
1

Sałatka z awokado

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pasta twarogowa z czarnuszką i olejem z ostropestu
2

Pasta twarogowa z czarnuszką i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pasta jajeczna z łososiem i koperkiem
1

Pasta jajeczna z łososiem i ko…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim