Rogaliki raz jeszcze

Te rogaliki od pewnego czasu są częstym gościem na moim stole . Są mięciutkie i puszyste , na drugi dzień są tak samo pyszne jak świeżo po upieczeniu ( o ile coś zostanie na drugi dzień ;) ) . Pierwszy raz robiłam je parę miesięcy temu i bardzo polubiłam ten przepis .

Zwykle robię je z dżemem , ale dzisiaj upiekłam z trzema różnymi nadzieniami . Powinnam je tylko jakoś pozaznaczać , żeby było wiadomo , który z czym :) - mam teraz rogaliki z niespodzianką - ale na szczęście nie jest to żaden problem , bo wszystkie są bardzo smaczne .

Zdjęcie - Rogaliki raz jeszcze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 dag drożdży
  • parę kropli zapachu waniliowego
  • 1 jajko do smarowania rogalików


nadzienie I : drobno posiekane suszone figi ( wcześniej namoczone w gorącej wodzie )

nadzienie II : biały ser przeciśnięty przez praskę , zmieszany z cukrem waniliowym i 1 żółtkiem

nadzienie III : marmolada

Drożdże rozrobić z letnim mlekiem , odstawić do wyrośnięcia . Jajka zmiksować z cukrem , wlać do mąki , następnie dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy , a na końcu olej . Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .

Gdy ciasto podwoi swoją objętość , wykładać je partiami na stolnicę , rozwałkować , pokroić w trójkąty . Na każdy trójkąt nakładać po łyżeczce nadzienia i zwijać rogaliki . Gotowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia . Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem .

Piec w temperaturze 220 C przez około 15 minut ( tym razem piekłam na termoobiegu w 195 C - jakieś 15-18 minut ) .

rogalik z nadzieniem figowym

Zdjęcie - Rogaliki raz jeszcze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

rogalik z nadzieniem serowym

Zdjęcie - Rogaliki raz jeszcze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

i rogalik z marmoladą - ciut nadgryziony przez dziecię :)

Zdjęcie - Rogaliki raz jeszcze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rożki z ciasta francuskiego z malinami i czekoladą
1

Rożki z ciasta francuskiego z…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Przytulone jagodzianki
1

Przytulone jagodzianki

napiecyku napiecyku
napiecyku

Jagodzianki z kruszonką
2

Jagodzianki z kruszonką

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Jagodzianki z kruszonką - najlepsze!

Jagodzianki z kruszonką - najl…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciastka francuskie z budyniem i borówkami
2

Ciastka francuskie z budyniem…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Tartaletki razowe z mascarpone

Tartaletki razowe z mascarpone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Jajka sadzone w papryce

Jajka sadzone w papryce

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Omlet- przepis podstawowy
1

Omlet- przepis podstawowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto półkruche z morelami i bezą - bardzo szybkie!
1

Ciasto półkruche z morelami i…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Kawowy dacquoise na kruchym spodzie z mascarpone i wiśniami

Kawowy dacquoise na kruchym sp…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Ciasto tortowe z jagodami i bezą
1

Ciasto tortowe z jagodami i be…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sałatka „nicejska” z łososiem i bobem
1

Sałatka „nicejska” z łososiem…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty