Rogaliki drożdżowe
Przepis ściągnęłam z Majanowego pieczenia. Bardzo polecam - wyszły genialne.
30 g świeżych drożdży
ok. 100 ml mleka
100 g masła
300-350 g mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 jajko
szczypta soli
nadzienie: konfitura wiśniowa
jajko rozbełtane do posmarowania rogalików
Podgrzałam mleko, bardzo delikatnie. Rozpuściłam w nim drożdże z 1 łyżką cukru. Odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie wsypałam do miski make i miękkie, pokrojone w kostkę masło - wymieszałam i dolałam (cały czas mieszając) mleko, dodałam jajko, cukier, sól i dobrze zagniotłam. Użyłam robota kuchennego.
Ciasto zostawiłam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Zagniotłam, podzieliłam na 4 części i każdą rozwałkowałam na cienki placek. każdy z nich pokroiłam w trójkąty - powinno wyjść 6-8 - w zależności od wielkości placka.
Na każdym trójkącie położyłam porcję konfitury i zwinęłam. Każdy rogalik posmarowałam rozkłóconym jajkiem.
Rogaliki piekłam ok 15-17 minut w temperaturze 180 stopni.
PS następnym razem użyję konfitury z płatków róży.