ROGALIKI DROŻDŻOWE Z JAGODAMI

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z  JAGODAMI

Uwielbiam rogaliki chyba w równym stopniu te kruche jak i te drożdżowe. Tym razem odkryłam ciasto idealne. Lekko maślane, puszyste, rozpływające się w ustach. Potrzebowałam upiec je rano więc ciasto przygotowałam dzień wcześniej i umieściłam je w lodówce na noc na czas wyrastania. Jest to szalenie wygodny sposób a naprawdę nie ma w tym wypadku wpływu na smak i konsystencję ciasta. Rano uformowałam rogaliki i po 40minutach były gotowe. Zabrałam je na piknik i zebrały same pozytywne recenzje, ja również je szczerze polecam!

Zdjęcie - ROGALIKI DROŻDŻOWE Z  JAGODAMI  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 2 blaszki

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 10minut wieczór wcześniej noc na wyrastanie w lodówce bub 1i 1/2h w temperaturze pokojowej i 40minut na przygotowanie i pieczenie.

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 3  i 1/3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • jajko do smarowania ciasta
  • 1 szklanka jagód

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki na ciasto poza masłem umieszczamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto. Na koniec dodajemy masło i dalej chwilkę wyrabiamy.

2. Miskę z ciastek owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce.

3. Następnego dnia ciasto dzielimy na 2 części.

4. Każdą z nich rozwałkowujemy kolejno na cienki okrągły placek.

5. Każdy placek kroimy na trójkąty (jak pizzę). W zależności jak duże rogaliki chcemy stworzyć to kroimy placek na 6 lub 8 części. Rogaliki jednak nie mogą być miniaturowe bo nie uda się ich nadziać jagodami.

Zdjęcie - ROGALIKI DROŻDŻOWE Z  JAGODAMI  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6. U podstawy każdego trójkąta układamy łyżeczkę jagód. I zawijamy trójkąt w kierunku najdłuższego roku (do środka wyciętego placka) jednocześnie sklejając brzegi aby jagody nie wypadły. Na koniec brzegi rogalików zaginany aby tworzyły półksiężyce.

Zdjęcie - ROGALIKI DROŻDŻOWE Z  JAGODAMI  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

7. Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20minut do napuszenia.

8. Piekarnik nagrzewamy do 190st. Tuż przed pieczeniem smarujemy rogaliki rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy 15-18min.

Smacznego!

Kategorie przepisów