Rogaliki drożdżowe Andżeli

Rogaliki drożdżowe Andżeli

Piekłam je wczoraj pierwszy raz - i teraz to będzie mój ulubiony przepis . Rogaliki wyszły mięciutkie i puszyste , a przy okazji w domu pięknie pachniało drożdżowym ciastem :)

Składniki :

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 5 dag. drożdży
  • powidła lub dżem
  • 1 jajko do smarowania rogalików

Drożdże rozrobić z letnim mlekiem . Jajka zmiksować z cukrem , wlać do mąki , następnie dodać mleko z drożdżami , a na końcu olej . Wyrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .

Wyrośnięte ciasto wykładać partiami na stolnicę , rozwałkować , pokroić w trójkąty . Na każdy trójkąt nakładać po łyżeczce powideł i zwijać rogaliki . Gotowe ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia . Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem .

Piec w piekarniku nagrzanym do 220 C przez około 15 minut .

Zdjęcie - Rogaliki drożdżowe Andżeli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów