Rogaliki babci Danusi

Rogaliki babci Danusi
Zdjęcie - Rogaliki babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki babci Danusi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • Mąka - 55 dag
  • Świeże drożdży - 4 dag
  • Śmietana 18% - 220 ml
  • Mleko - 1 szklanka
  • Jajka - 2 szt.
  • Cukier - 10 dag
  • Margaryna PALMA - 8 dag
  • Sól - szczypta
  • Powidła - 1 słoik
Przygotowanie

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy 2 łyżki cukru. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia, na 10 minut. W małym rondelku rozpuszczamy margarynę. Studzimy. W tym czasie do dzieży miksera wsypujemy mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli. Dodajemy dwa jajka, śmietanę, wyrośnięte drożdże, wystudzoną margarynę. Mieszamy przy użyciu końcówek do ciasta drożdżowego - haków. Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek dzieży, formujemy z niego kulę. Jeśli trzeba, lekko podsypujemy mąką. Przykrywamy folią i zostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na cieńki, okrągły placek. Przy pomocy radełka lub noża do pizzy tniemy każdy z okręgów na trójkąty. Na każdym układamy około 1 łyżeczkę nadzienia.

Lekko zlepiając końcówki ciasta formujemy zgrabne rogaliki. Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem). Studzimy na kratce.

Ja dodałam kilka łyżek cukru do ciasta zamiast 100 g oraz nie posypałam cukrem z góry - wtedy rogaliki wychodzą bardziej wytrawne. Zastąpiłam również śmietanę jogurtem greckim.

Kategorie przepisów