Rogale maślane z makiem
Prawdziwa uczta na sniadanie. Drożdżowe rogale maślane z makiem.
Smakują przepysznie, na ciepło z filiżanką kawy lub mleka. Domowe wykonanie rogalików zawsze lepiej smakuje od pieczywa ze sklepu. Możemy podać je z dżemem, jogurtem.
Smak rogali jest wyjątkowy, przepełniony swieżym masłem i makiem.
Rogale maślane z makiem smakują jeszcze następnego dnia i warto je zabrać także na przekąskę do szkoły lub pracy.
Składniki na rogale maślane z makiem:
16 szt.:
500 g mąki tortowej
7 g drożdży suszonych lub 25 g drożdży swieżych
1/2 szklanki cukru drobnego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 białko
1 jajko
100 g masła w temp. pokojowej
1/2 łyżeczka soli
200 ml letniego mleka
1/4 szklanki suchego maku
1 żółtko + 50 ml mleka do posmarowania
Jak wykonać rogale maślane z makiem?
Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami.
Swieże drożdże utrzeć z 1 łyżeczką cukru, 3 łyżkami mleka i 1 łyżką mąki, wymieszać i odstawić do wyrosnięcia na 15 minut, po czym dodać do mąki.
Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, białko i jajko oraz mleko.
Wymieszać składniki i wyrobić ciasto ręcznie lub maszynowo przez ok. 7 minut. Do otrzymania jednolitej, błyszczącej masy,
Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć sciereczką i odstawić do potrojenia objętosci przez ok. 1 godzinę.
Wyrosnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić.
Rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 16 trójkątów.
Zwijać od podstawy do srodka.
Posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać makiem.
Piec w 220'C przez 12-15 minut lub do zarumienienia.
Smacznego !
autor zdjęć i przepisu: Jolanta Starys