Rogale maślane z makiem

Rogale maślane z makiem

Zdjęcie - Rogale maślane z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Prawdziwa uczta na sniadanie. Drożdżowe rogale maślane z makiem.

Smakują przepysznie, na ciepło z filiżanką kawy lub mleka. Domowe wykonanie rogalików zawsze lepiej smakuje od pieczywa ze sklepu. Możemy podać je z dżemem, jogurtem.

Smak rogali jest wyjątkowy, przepełniony swieżym masłem i makiem.

Rogale maślane z makiem smakują jeszcze następnego dnia i warto je zabrać także na przekąskę do szkoły lub pracy.

 

Składniki na rogale maślane z makiem:

16 szt.:

500 g mąki tortowej

7 g drożdży suszonych lub 25 g drożdży swieżych

1/2 szklanki cukru drobnego

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 białko

1 jajko

100 g masła w temp. pokojowej

1/2 łyżeczka soli

200 ml letniego mleka

1/4 szklanki suchego maku

1 żółtko + 50 ml mleka do posmarowania

Zdjęcie - Rogale maślane z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Rogale maślane z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak wykonać rogale maślane z makiem?

Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami.

Swieże drożdże utrzeć z 1 łyżeczką cukru, 3 łyżkami mleka i 1 łyżką mąki, wymieszać i odstawić do wyrosnięcia na 15 minut, po czym dodać do mąki.

Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, białko i jajko oraz mleko.

Wymieszać składniki i wyrobić ciasto ręcznie lub maszynowo przez ok. 7 minut. Do otrzymania jednolitej, błyszczącej masy,

Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć sciereczką i odstawić do potrojenia objętosci przez ok. 1 godzinę.

Wyrosnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić.

Rozwałkować na okrągły placek i podzielić na 16 trójkątów.

Zwijać od podstawy do srodka.

Posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać makiem.

Piec w 220'C przez 12-15 minut lub do zarumienienia.

Zdjęcie - Rogale maślane z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

autor zdjęć i przepisu: Jolanta Starys

Kategorie przepisów