Rocky road brownie cheesecake
Ciężkie, raczej mało słodkie brownie z lekko kleistym wierzchem i chrupiącym akcentem w postaci ulubionych batoników (polecam tu szczególnie wszelkie karmelowe typu Twix). Przepis z najnowszego numeru magazynu "Kukbuk".
Rocky road brownie cheescake
masa brownie:
- 3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
masa serowa:
- 400 g serka Philadelphia
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka mąki
- 2 garści marshmallows
- 2 ulubione batoniki lub wafle w czekoladzie
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy masa lekko ostygnie, dodajemy jajka utarte z cukrem i dobrze mieszamy. Przesiewamy mąkę i łączymy ją z masą czekoladową. dokładnie mieszamy.
W oddzielnym naczyniu miksujemy serek śmietankowy z cukrem i esencją waniliową. Na koniec wsypujemy mąkę i raz jeszcze mieszamy. Formę o boku 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie rozsmarowujemy 1/3 masy czekoladowej. Na nią wylewamy masę serową, którą uzupełniamy pozostałą masą brownie, tworząc esy - floresy. Marshmallows i batoniki lub wafle kroimy w niewielką kostkę. posypujemy nimi wierzch sernika pamiętając, aby w nim zanurzone chociaż w jednej trzeciej. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C na 30 -40 minut. Po upieczeniu studzimy i wkładamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
smacznego:)