Risotto z warzywami
Tym razem zapraszam na kolorowe risotto z młodymi warzywami. Smaczne kolorowe i niekłopotliwe w wykonaniu.
Risotto z warzywami
Rozgrzać masło, dodać ryż, smażyć mieszając, aż wszystkie ziarenka się natłuszczą. Dolać szklankę bulionu, gotować powoli, często mieszając. Kiedy płyn zostanie wchłonięty przez ryż, dolać następną szklankę gorącego bulionu, potem dolewać po troszku. Po ok 15 minutach spróbować ryż.
Ilość płynu może być różna, zawsze trzeba mieć zapas gorącego bulionu. Kiedy ryż będzie gotowy, dodać ciepłe warzywa - wymieszać.
Dodać starty parmezan, zamieszać, odstawić na 2 minuty i podawać.
Risotto z warzywami
- 1,5 szklanki ryżu arborio
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 szklanki bulionu + zapas (gorący)
- masło
- olej
- parmezan tarty 1/4 szklanki
- 6 marchewek
- 1 cebula młoda ze szczypiorem
- 1 cukinia
- 1 młody seler (można dodać kalarepkę)
- natka pietruszki
- liście selera
- groszek (może być mrożony)
- sól i pieprz
Rozgrzać masło, dodać ryż, smażyć mieszając, aż wszystkie ziarenka się natłuszczą. Dolać szklankę bulionu, gotować powoli, często mieszając. Kiedy płyn zostanie wchłonięty przez ryż, dolać następną szklankę gorącego bulionu, potem dolewać po troszku. Po ok 15 minutach spróbować ryż.
Ilość płynu może być różna, zawsze trzeba mieć zapas gorącego bulionu. Kiedy ryż będzie gotowy, dodać ciepłe warzywa - wymieszać.
Dodać starty parmezan, zamieszać, odstawić na 2 minuty i podawać.