Risotto z pistacjami
Pyszne, kremowe risotto z orzeszkami pistacjowymi................. Risotto to niezwykle proste danie, które można przygotować w wielu różnych wariantach.
Przestrzegając podstawowych zasad gotowania ryżu można stworzyć wiele smakowitych dań , a odrobina własnej inwencji sprawii , że risotto może stać się jednym z ulubionych potraw...... .........tak jest właśnie ze mną ....uwielbiam risotto w każdym wydaniu! ZOBACZ Składniki:/2 porcje/
- ok.180 g ryżu Carnaroli
- mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki orzeszków pistacjowych/bez skorupki/+do dekoracji
- ok. 800 ml domowego bulionu warzywnego
- sól, pieprz/do smaku
oraz
- 2 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka masła
Wykonanie: -Pistacje podgotować ok. 5-6 minut , przestudzić, obrać i drobniutko posiekać /odłożyć kilka do dekoracji/. -Podgrzać bulion / trzymać na niewielkim ogniu przez cały czas /. -W szerokim rondelku podgrzać oliwę z masłem , dodać drobno posiekane szalotki i podsmażyć kilka minut. -Wsypać ryż i mieszać do chwili, aż wchłonie cały tłuszcz. -Wsypać posiekane orzeszki , chwilę podsmażyć. -Wlać wino i gotować moment do odparowania alkoholu . -Stopniowo dodawać chochelką gorący bulion mieszając tylko od czasu do czasu. -Kiedy ryż będzie ugotowany /al dente/ garnek zdjąć z ognia. Risotto doprawić do smaku, dodać starty ser i masło. -Energicznie wymieszać , przykryć pokrywką i odstawić na kilka minut. -Gotowe risotto przełożyć na talerze , ozdobić orzeszkami.