Risotto z krewetkami

filiżanka włoskiego ryżu do risotta

2-3 filiżanki bulionu dashi (może być zwykły rosół albo solona woda)

4 ząbki siekanego czosnku

oliwa do smażenia

krewetki - surowe albo obgotowane, bez skorupek

ewentualnie kieliszek białego, wytrawnego wina

Na oliwie podsmażam czosnek ale uważając, by się nie przypalił, bo będzie gorzki. Do tego dodaje ryż i chwilę podsmażam. Zalewam bulionem i pozwalam się gotować na małym ogniu około 10 minut, dolewając buliony w miarę jak ubywa płynu. Następnie dorzucam krewetki, mieszam i dolewam bulionu. Całość gotuję jeszcze około 10-15 minut, dolewając bulionu lub wody.

Jeśli kupuję surowe krewetki, a nie te obgotowane, różowe - to dorzucam je po pierwszych 5 minutach gotowania ryżu - tak, by sie w nim gotowały koło 20 minut i stały ładnie różowe.

To wszystko. Proste danie ale za to bardzo smaczne.

PS Tym razem użyłam obgotowanych krewetek i trochę za dużych - jednak najbardziej pasują te drobne.

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem (pieczone)

Gołąbki z młodej kapusty z mię…

aronia aronia
Wiem co jem

Ryż z czereśniami

Ryż z czereśniami

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Pałki z kurczaka w słodko-pikantnej glazurze

Pałki z kurczaka w słodko-pika…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Poke bowl
1

Poke bowl

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Zielone szparagi z porem  i ryżem

Zielone szparagi z porem i ry…

figmara figmara
figowe smaki

Risotto z botwiną i cheddarem

Risotto z botwiną i cheddarem

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Błyskawiczne risotto

Błyskawiczne risotto

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Gołąbki z ryżem i soczewicą
1

Gołąbki z ryżem i soczewicą

figmara figmara
figowe smaki

Risotto ze szparagami i boczkiem

Risotto ze szparagami i boczki…

Beti Beti
kruche babeczki

Risotto z groszkiem cukrowym

Risotto z groszkiem cukrowym

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Paella z ośmiornicą i kurczakiem

Paella z ośmiornicą i kurczaki…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Zimny deser - kasztanowy budyń ryżowy

Zimny deser - kasztanowy budyń…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze