Risotto z krewetkami
filiżanka włoskiego ryżu do risotta
2-3 filiżanki bulionu dashi (może być zwykły rosół albo solona woda)
4 ząbki siekanego czosnku
oliwa do smażenia
krewetki - surowe albo obgotowane, bez skorupek
ewentualnie kieliszek białego, wytrawnego wina
Na oliwie podsmażam czosnek ale uważając, by się nie przypalił, bo będzie gorzki. Do tego dodaje ryż i chwilę podsmażam. Zalewam bulionem i pozwalam się gotować na małym ogniu około 10 minut, dolewając buliony w miarę jak ubywa płynu. Następnie dorzucam krewetki, mieszam i dolewam bulionu. Całość gotuję jeszcze około 10-15 minut, dolewając bulionu lub wody.
Jeśli kupuję surowe krewetki, a nie te obgotowane, różowe - to dorzucam je po pierwszych 5 minutach gotowania ryżu - tak, by sie w nim gotowały koło 20 minut i stały ładnie różowe.
To wszystko. Proste danie ale za to bardzo smaczne.
PS Tym razem użyłam obgotowanych krewetek i trochę za dużych - jednak najbardziej pasują te drobne.