Risotto z dynia
Tej jesieni bez watpienia uleglam urokowi dyni :)
Wczoraj Bea na swoim blogu opowiadala o wyprawie na farme dyniowa, pokazala nam bardzo fajne zdjecia, a to wszystko zachecilo i mnie do dyniowych poszukiwan. Tak wiec dzis rano w cala rodzina wybralismy sie na festiwal dyni na pobliska farme. Juz od progu przywitala nas olbrzymia dynia ku radosci mojej Coreczki. W srodku poraz pierwszy w zyciu zobaczylam cale mnostwo przeroznych odmian dyni. Kilka z nich przywiezlismy do domu.
Jedna z zakupionych przez nas dyni pizmowych zaraz powedrowala pod noz i w niedlugim czasie zagoscila na naszym stole w postaci risotta. Przepis na to danie pochodzi z ksiazki "Kuchnia wloska"
Przepyszne rosotto mialo bardzo wyrazny smak i aromat maslany. Bylo kremowe, bardzo lekkie, a dynia wrecz rozplywala sie w ustach. Jestem pewna, ze jeszcze nie raz to danie zagosci na naszym stole.
skladniki:
300g dyni
1 duzy zabek czosnku
3 lyzki oliwy z oliwek extra-virgin
3 lyzki masla
4 szklanki wywaru wolowego (ja dalam drobiowy)
450g ryzu arborio (ja nie mialam arborio wiec uzylam zwyklego)
1 lyzka posiekanej natki pietruszki
4 lyzki startego parmezanu
sol, bialy pieprz
wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwe i polowe masla, wrzucamy posiekany czosnek i dynie pokrojona w kostke. Podsmazamy przez okolo 8-10 minut mieszajac od czasu do czasu. Nastepnie dodajemy ryz i podsmazamy go przez 2 minuty.
Stopniowo wlewamy wrzacy wywar wolowy. Po okolo 18 minutach ryz powinien byc juz gotowy i miec kremowa konsystencje, a dynia powinna sie rozpadac.
Dokladamy reszte masla, natke pietruszki, parmezan. Doprawiamy sola i pieprzem.
Podajemy zaraz po zrobieniu.
Mozna podac osobno dodatkowa porcje parmezanu.
Smacznego!