Risotto z dynia

Zdjęcie - Risotto z dynia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tej jesieni bez watpienia uleglam urokowi dyni :)
Wczoraj Bea na swoim blogu opowiadala o wyprawie na farme dyniowa, pokazala nam bardzo fajne zdjecia, a to wszystko zachecilo i mnie do dyniowych poszukiwan. Tak wiec dzis rano w cala rodzina wybralismy sie na festiwal dyni na pobliska farme. Juz od progu przywitala nas olbrzymia dynia ku radosci mojej Coreczki. W srodku poraz pierwszy w zyciu zobaczylam cale mnostwo przeroznych odmian dyni. Kilka z nich przywiezlismy do domu.

Zdjęcie - Risotto z dynia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Risotto z dynia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jedna z zakupionych przez nas dyni pizmowych zaraz powedrowala pod noz i w niedlugim czasie zagoscila na naszym stole w postaci risotta. Przepis na to danie pochodzi z ksiazki "Kuchnia wloska"
Przepyszne rosotto mialo bardzo wyrazny smak i aromat maslany. Bylo kremowe, bardzo lekkie, a dynia wrecz rozplywala sie w ustach. Jestem pewna, ze jeszcze nie raz to danie zagosci na naszym stole.

Zdjęcie - Risotto z dynia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

skladniki:
300g dyni
1 duzy zabek czosnku
3 lyzki oliwy z oliwek extra-virgin
3 lyzki masla
4 szklanki wywaru wolowego (ja dalam drobiowy)
450g ryzu arborio (ja nie mialam arborio wiec uzylam zwyklego)
1 lyzka posiekanej natki pietruszki
4 lyzki startego parmezanu
sol, bialy pieprz

Zdjęcie - Risotto z dynia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwe i polowe masla, wrzucamy posiekany czosnek i dynie pokrojona w kostke. Podsmazamy przez okolo 8-10 minut mieszajac od czasu do czasu. Nastepnie dodajemy ryz i podsmazamy go przez 2 minuty.
Stopniowo wlewamy wrzacy wywar wolowy. Po okolo 18 minutach ryz powinien byc juz gotowy i miec kremowa konsystencje, a dynia powinna sie rozpadac.
Dokladamy reszte masla, natke pietruszki, parmezan. Doprawiamy sola i pieprzem.
Podajemy zaraz po zrobieniu.
Mozna podac osobno dodatkowa porcje parmezanu.
Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Panzanella z ogórkami i mozzarellą
1

Panzanella z ogórkami i mozzar…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka Panzanella

Sałatka Panzanella

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tiramisu
2

Tiramisu

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Lasagne Puttanesca

Lasagne Puttanesca

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Cenci - toskańskie faworki

Cenci - toskańskie faworki

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron alla Norma
2

Makaron alla Norma

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Zupa gołąbkowa
3

Zupa gołąbkowa

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Paella z piekarnika czyli obiad który robi się sam
2

Paella z piekarnika czyli obia…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Risotto z szałwią i serem bleu d’Auvergne
1

Risotto z szałwią i serem bleu…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kokosowy budyń ryżowy z jagodami
1

Kokosowy budyń ryżowy z jagoda…

figmara figmara
figowe smaki

Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

Curry z dynią, ciecierzycą, sz…

food² food²
Food Square

Czarny ryż z kurczakiem i mango

Czarny ryż z kurczakiem i mang…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy