Risotto z boczkiem, cukinią i suszonymi pomidorami
Dzień dobry :-) Kochani mam nadzieję, że lubicie risotto. U nas największą fanką jest córka. Tym razem wersja z boczkiem, żółtą papryką. cukinią i suszonymi pomidorami. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę.
Składniki na 4 porcje:
- 300 g ryżu Arobrio
- 150 g boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia żółta papryka
- kilka suszonych pomidorów
- 1 mała cukinia
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1 litr bulionu
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- ser grana padano
- sól, pieprz do smaku
1. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Jak się nam zeszkli wrzucamy ryż i podsmażamy około 2 minuty. Następnie wlewamy wino, mieszamy kilka razy żeby wino nam odparowało.
2. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, wlewamy pierwszą partię bulionu (ja zawsze dzielę go na 4 partie) i mieszamy.
3. Jak ryż wsiąknie nam bulion, to dolewamy znowu. Cukinię kroimy w ćwiartki, paprykę w kostkę, a suszone pomidory w paseczki i dorzucamy do risotto. Boczek, kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni.
4. Po dodaniu ostatniej partii bulionu dodajemy też podsmażony boczek i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.
5. Ser grana padano ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Część dorzucamy do naszego risotto, mieszamy, doprawiamy jeśli trzeba i gotowe. Przed podaniem posypujemy startym serem. Smacznego :-)