Risotto po koreańsku
Nie dam sobie uciąć ręki ani żadnej innej części ciała, że to jest naprawdę koreański przepis ;)
Za to mogę z całym przekonaniem potwierdzić, że potrawa jest bardzo smaczna :)
Jeśli lubicie risotto, warto wypróbować także taką wersję – z grzybkami mun i sezamem :)
Przepis pochodzi z książeczki „Ryż na różne sposoby” H. Szymanderskiej. Ja zmodyfikowałam przepis, dodając grzyby mun (zgodnie z sugestią w tym przepisie) oraz żółtą paprykę dla urozmaicenia wyglądu i smaku.
RISOTTO PO KOREAŃSKU (na 4 porcje) 250g ryżu krótkoziarnistego, 300g mielonej wołowiny, 300g pieczarek, 1 mała cebula, ½ żółtej papryki (opcjonalnie), 4-5 kawałków suszonych grzybów mun, ok. 600ml bulionu drobiowego, 1-2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżeczki ziaren sezamu, 3 łyżki oleju,
odrobina pieprzu cayenne
Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut, osączyć i pokroić w wąskie paski. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i zrumienić posiekaną cebulę, dodać mięso, pokrojone pieczarki i grzyby mun. Smażyć na silnym ogniu 3-4 minuty, mieszając. Następnie wsypać opłukany na sitku i osączony ryż. Smażyć, mieszając, 2-3 minuty. Wlać bulion i sos sojowy. Gotować pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie płyn (ok. 20 minut). Mniej więcej w połowie gotowania dodać pokrojoną na małe paseczki paprykę. Gotowe risotto doprawić pieprzem cayenne (ilość wg preferowanej ostrości). Osobno na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu i posypać nimi risotto.
RISOTTO PO KOREAŃSKU (na 4 porcje) 250g ryżu krótkoziarnistego, 300g mielonej wołowiny, 300g pieczarek, 1 mała cebula, ½ żółtej papryki (opcjonalnie), 4-5 kawałków suszonych grzybów mun, ok. 600ml bulionu drobiowego, 1-2 łyżki sosu sojowego, 4 łyżeczki ziaren sezamu, 3 łyżki oleju,
odrobina pieprzu cayenne
Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na 15-20 minut, osączyć i pokroić w wąskie paski. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej i zrumienić posiekaną cebulę, dodać mięso, pokrojone pieczarki i grzyby mun. Smażyć na silnym ogniu 3-4 minuty, mieszając. Następnie wsypać opłukany na sitku i osączony ryż. Smażyć, mieszając, 2-3 minuty. Wlać bulion i sos sojowy. Gotować pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie płyn (ok. 20 minut). Mniej więcej w połowie gotowania dodać pokrojoną na małe paseczki paprykę. Gotowe risotto doprawić pieprzem cayenne (ilość wg preferowanej ostrości). Osobno na suchej patelni uprażyć ziarna sezamu i posypać nimi risotto.