Risotto frutti di mare

Risotto frutti di mare

To jest drugie z wakacyjnych dań, na które przepis chciałabym tutaj zanotować. Będąc we Włoszech, lubiliśmy bardzo chodzić do sklepów rybnych, z oczywistych względów :) Świeże ryby i owoce morza i ryby można najkorzystniej kupić tuż przy portach, na przykład w miasteczku Castiglione della Pescaia, na promenadzie tuż przy porcie rybackim znajdowały się sklepiki z tym, co się akurat udało rybakom złowić. Dzieciom najbardziej podobały się ośmiornice i stałym punktem programu podczas zakupów była wizyta u ośmiornic ;)

Warto jednak również zajrzeć na dział z mrożonkami w supermarkecie. Można tam było kupić bardzo ciekawe mieszanki owoców morza, z przeznaczeniem np. na zupę lub do risotto. Poniższe risotto zrobiłam właśnie z wykorzystaniem takiej mrożonki. Znajdowały się w niej muszle, a raczej ich zawartość, malutkie krewetki, kalmary oraz macki ośmiorniczek.

Do risotto oczywiście należy użyć ryżu arborio lub innego gatunku przeznaczonego właśnie do tego celu, normalny ryż nie osiągnie pożądanej konsystencji. Poza tym polecam przygotować sobie więcej bulionu, niż podaję w poniższym przepisie - na wszelki wypadek.

Składniki:

szklanka ryżu arborio

500 g mieszanych owoców morza

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 l bulionu warzywnego

300 ml białego wytrawnego wina (można dać więcej zamiast bulionu)

sól, pieprz, tymianek

oliwa z oliwek

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Oliwę wlej do rondla, dorzuć cebulę i czosnek, powoli podgrzewaj na niewielkim ogniu, następnie duś, aż zrobi się szklista i miękka. Wsyp ryż i smaż mieszając do momentu, aż ryż wchłonie cały tłuszcz. Podlej połową wina i trzymaj rondel cały czas na niewielkim ogniu. Kiedy ryż wchłonie cały płyn, dolej pozostałe wino, następnie stopniowo dolewaj bulion, aż ryż będzie zupełnie miękki. Moje risotto wchłonęło dokładnie tę ilość płynu, jaką podałam powyżej, ale może się zdarzyć, że będzie to mniejsza lub większa ilość, zależnie od rodzaju ryżu. Dolewając ostatnią porcję płynu, wsyp do rondla mieszankę owoców morza, sól, pieprz i tymianek.

Podawaj z białym winem.

Zdjęcie - Risotto frutti di mare  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów