Risotto alle fragole e vino bianco

Risotto alle fragole e vino bianco

 Czyli wytrawne risotto z truskawkami i białym winem. Jak dla mnie: pycha! Prawie rok temu jadłam po raz pierwszy risotto z brzoskwiniami i zachwyciłam się nim ogromnie, a teraz to z truskawkami, bardzo ciekawe w smaku... Przepis pochodzi z książki "Cereali & Co.". Danie polecam wszystkim lubiącym zabawę nietypowymi smakami i składnikami!


Zdjęcie - Risotto alle fragole e vino bianco - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (dla 4 osób):

• ok. 300 g ryżu do risotta
• 10 dużych truskawek
• 1 mała cebula
• 50 g masła
• 1 kieliszek Chardonnay lub innego białego wina
• 50 g sera robiola lub mascarpone
• sól i pieprz
• mięta (opcjonalnie)

Cebulę podsmażyć na maśle (użyć do tego celu połowę tłuszczu). Dodać ryż i smażyć przez chwilę, ciągle mieszając. Wrzucić 2/3 pokrojonych truskawek i drobno posiekaną miętę, potem wlać wino i poczekać, aż odparuje. Wtedy wlać trochę gorącej wody, wymieszać i podgrzewać na ogniu, od czasu do czasu mieszając. W miarę parowania płynu dodawać kolejne porcje wody. Gdy ryż stanie się miękki i wchłonie cały płyn, dodać pozostałą część truskawek i kremowy serek. Dobrze wymieszać, doprawić pieprzem i solą. Zdjąć z ognia, podawać lekko ostudzone.

Kategorie przepisów