Ricotta hotcakes

Ricotta hotcakes


... czyli placki z ricottą. Delikatne, puszyste i mocno serowe. Dla miłośników ricotty i nie tylko. Same w sobie są niezbyt słodkie, co pozwala na szeroki wybór słodkich dodatków. U mnie z ulubionym dżemem porzeczkowym i lekko kwaskowym jogurtem - bardzo dobre połączenie.

Składniki na około 20 placuszków
  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml mleka
  • 2 duże jajka, oddzielić żółtka od białek
  • 100 g mąki pszennej (u mnie razowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki oleju
Ricottę, mleko oraz żółtka zmiksować. Dalej miksując, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.Na patelnię wykładać nieduże porcje ciasta (na przykład łyżką). Smażyć przez około minutę z każdej strony, na złotobrązowo (jeśli nałożyliśmy większą ilość ciasta - 2-3 minuty). Smażyłam na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu. Nigella poleca podawać na ciepło, z ulubionymi dodatkami. Jak dla mnie, na zimno też były pyszne. Smacznego!
Przepis Nigelli Lawson, klik.

Zdjęcie - Ricotta hotcakes - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów