RAZOWY CHLEB KANAPKOWY
Ten chlebek mimo swojej nad wyraz zwyczajnej nazwy w rzeczywistości zasługiwałby na coś więcej, ponieważ jest naprawdę smaczny i niesamowicie długo utrzymuje świeżość. Ponadto czego nie należy pomijać jest bardzo zdrowy i sycący dzięki dużej zawartości mąk razowych. Chleb jest dość puszysty, i jak na razowy wypiek bardzo ładnie wyrasta, ma delikatną skórkę i bardzo regularne nieduże dziurki w miąszu. Nie da się ukryć, że jestem wrogiem kminku (nie wiem czy bardziej jego smaku czy zapachu), jednak w tym przypadku z racji jego małej ilości go dodałam i wyjątkowo tu pasuje. Zdecydowanie polecam ten chlebek, szczególnie miłośnikom razowych wypieków.
Ilość: 1 bochenek
Czas przygotowania: 4h
Poziom trudności: 5/10
SKŁADNIKI:
ZACZYN:
- 70 g zakwasu żytniego (lub pszennego)
- 220 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 170 g wody
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.
CIASTO WŁAŚCIWE:
- 100 g mąki pszennej razowej
- 130g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 170 g maślanki
- 1 niepełną łyżeczkę soli
- 15g świeżych drożdży
- 1,5 łyżki (30g) melasy
- 2 (30 g) łyżki miękkiego masła
- 1/2 łyżeczki kminku
- ½ łyżki cukru trzcinowego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut.
2. Następnie w misce mieszamy wszystkie suche składniki.
3. Dodajemy mokre składniki i zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto.
4. Miskę z ciastem zawijamy szczelnie folią i odstawiamy na 1,5h.
5. Po tym czasie odgazowujemy ciasto i formujemy bochenek. Umieszczamy go w koszu wysypanym mąką. Kosz wsuwamy do foliowego woreczka i odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.
6. Gdy będzie już ładnie wyrośnięty nagrzewamy piekarnik z blachą do 220st.
7. Wykładamy chleb na gorącą blachę i wsuwamy do piekarnika. Spryskujemy go 2-3 razy wodą.
8. Pieczemy 30minut.
9. Studzimy na kratce.
Smacznego!