RAZOWY CHLEB KANAPKOWY

RAZOWY CHLEB  KANAPKOWY

Ten chlebek mimo swojej nad wyraz zwyczajnej nazwy w rzeczywistości zasługiwałby na coś więcej, ponieważ jest naprawdę smaczny i niesamowicie długo utrzymuje świeżość. Ponadto czego nie należy pomijać jest bardzo zdrowy i sycący dzięki dużej zawartości mąk razowych. Chleb jest dość puszysty, i jak na razowy wypiek bardzo ładnie wyrasta, ma delikatną skórkę i bardzo regularne nieduże dziurki w miąszu. Nie da się ukryć, że jestem wrogiem kminku (nie wiem czy bardziej jego smaku czy zapachu), jednak w tym przypadku z racji jego małej ilości go dodałam i wyjątkowo tu pasuje. Zdecydowanie polecam ten chlebek, szczególnie miłośnikom razowych wypieków.

Zdjęcie - RAZOWY CHLEB  KANAPKOWY  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 bochenek

Czas przygotowania: 4h

Poziom trudności: 5/10

SKŁADNIKI:


ZACZYN:

  • 70 g zakwasu żytniego (lub pszennego)
  • 220 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 170 g wody 


Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą. Zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny.

 
CIASTO WŁAŚCIWE:

  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 130g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g maślanki
  • 1 niepełną łyżeczkę soli
  • 15g świeżych drożdży
  • 1,5 łyżki (30g) melasy
  • 2 (30 g) łyżki miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • ½ łyżki cukru trzcinowego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut.

2. Następnie w misce mieszamy wszystkie suche składniki.

3. Dodajemy mokre składniki i zaczyn i wyrabiamy gładkie ciasto.

4. Miskę z ciastem zawijamy szczelnie folią i odstawiamy na 1,5h.

5. Po tym czasie odgazowujemy ciasto i formujemy bochenek. Umieszczamy go w koszu wysypanym mąką. Kosz wsuwamy do foliowego woreczka i odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.

Zdjęcie - RAZOWY CHLEB  KANAPKOWY  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6. Gdy będzie już ładnie wyrośnięty nagrzewamy piekarnik z blachą do 220st.

Zdjęcie - RAZOWY CHLEB  KANAPKOWY  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

7. Wykładamy chleb na gorącą blachę i wsuwamy do piekarnika. Spryskujemy go 2-3 razy wodą.

8. Pieczemy 30minut.

9. Studzimy na kratce.

Smacznego!

Kategorie przepisów