Razowe gofry na zakwasie

Razowe gofry na zakwasie

Zdjęcie - Razowe gofry na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na niedzielny poranek polecam razowe gofry które u nas w domu są hitem -nie tylko dla dorosłych ale też dla dzieci które je uwielbiają :-) Każdy ze swoimi ulubionymi dodatkami ( ale bitej śmietany przy śniadaniu to nie znajdziecie) :-) najczęściej to jednak są owoce wymieszane z twarogiem lub jogurtem naturalnym... Polecam

 Na ok 6 sztuk

  • 2 jajka 
  • szczypta soli 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 łyżki aktywnego zakwasu( dokarmionego dzień wcześniej )
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży 
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 3/4 szklanki mąki razowej 

Jajka z solą ubić dodać miód ,olej i zakwas oraz mąkę ze szczyptą drożdży . Wszystko razem zmiksować do połączenia składników. Ciasto odstawić na ok 30 minut aby odpoczęło, następnie rozgrzać gofrownicę i dalej postępować według obsługi producenta. 

 Na twaróg z owocami

  • 200 g chudego twarogu 
  • 1 szklanka borówek lub czarnej porzeczki
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1-2 łyżeczki miodu 

ponadto 

kilka malin i borówek do posypania 

Twaróg utrzeć z borówkami lub porzeczką (latem daję zmrożoną) oraz miodem - mi osobiście nie potrzeba więcej dosładzać, ale Wy dosłodźcie sobie według waszego smaku. 

Na przestudzone gofry wykładam odrobinę twarogu i posypuję świeżymi borówkami oraz malinami - ewentualnie można polać jeszcze odrobiną miodu.

Smacznego 

i jeszcze trochę fotek

Zdjęcie - Razowe gofry na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Zdjęcie - Razowe gofry na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Razowe gofry na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Razowe gofry na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów