Razowe drożdżówki
Miałam zamiar upiec normalne drożdżówki, razowe wyszły przez przypadek, bo zupełnie zapomniałam, że dzień wcześniej Mąż i Synek smażyli sobie naleśniki i oczywiście zużyli dużą część mąki. Ciasto wyszło nieco luźne i gdy chciałam dosypać więcej mąki, na półce znalazłam tylko razową. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić te drożdżówki tylko ze zwykłej mąki pszennej.
Składniki:
500 g mąki pszennej
200 g mąki razowej 2000
pół szklanki cukru
szklanka mleka
3 jajka
100 g masła
cukier waniliowy
30 g drożdży
dżem (u mnie agrestowy)
Mleko zagrzej, rozpuść w nim masło i cukier, a kiedy trochę przestygnie, domieszaj drożdże. Jajka roztrzep. Zmieszaj wszystkie składniki i wyrób elastyczne ciasto. Włóż je do miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm i pokrój je na paski o szerokości ok. 2-3 cm. Każdy pasek zwiń wokół jego własnej osi, jak śrubę, a następnie zwiń w kółko. Na gotowych drożdżówkach ułóż dżem. Piecz około 30 minut w 180 stopniach. Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem lub polukruj.