Razowe ciastka waniliowe
Składniki:
250g mąki pszennej razowej
125g masła o temp. pokojowej
120g cukru
1 jajko
2 łyżki mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
W misie robota utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko i zmiksować. Wsypać mąkę, wlać mleko i ekstrakt z wanilii i ponownie zmiksować. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze jedną łyżkę mleka. Ciasto włożyć do lodówki i chłodzić przez około pół godziny. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odciskać na nich wzory za pomocą stempla do ciastek. Stempel powinien być za każdym razem oprószony mąką. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez około 15 minut.
Źródło przepisu - książka D. Światkowskiej pt. "Moje wypieki i desery" z moimi zmianami.