RAW Sushi
Kilka razy robiłam już śmietanę słonecznikową wg. przepisu Kasi (TUTAJ), jest pyszna, ale zostaje sporo słonecznikowej okary, raz dodaałam je do kotletów, ale ostatnio postanowiłam zrobić z nią sushi.
Składniki:
- "okara" pozostała po produkcji śmietany (to nic innego jak zmiksowany z wodą, sokiem z cytryny, solą, olejem słonecznik wyciśnięty przez gazę),
- zmielone sięmię lniane (1 - 2 łyżki),
- nori (ilość zależna od ilości okary),
- garść rukoli,
- paski ogórka zielonego,
- czarne oliwki,
- kawałki białej rzodkwi.
Wykonanie:
To sushi robi się identycznie jak każde inne, z tym że smarujemy okarą cały płat nori. Inaczej nie chce się skleić. Okara jest mokra więc nie potrzeba do niej dodawać płynu, można ją ew. jeszcze trochę przyprawić np. sosem sojowym. Ja do swojej dodałam zmielone siemię lniane, żeby podnieść wartość sushi. Na okarę kładziemy rukolę, wzdłuż dłuższego brzegu układamy ogórka, na nim połówki oliwek i posypujemy rzodkiewką. Całość ciasno zawijamy, kroimy na kawałki i zjadamy :-)
Smacznego!!!