Ravioli z kozim serem i grzybami

Ravioli z kozim serem i grzybami
Zdjęcie - Ravioli z kozim serem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli z kozim serem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli z kozim serem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli z kozim serem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli z kozim serem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli z kozim serem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli z kozim serem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli z kozim serem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli z kozim serem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli z kozim serem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli z kozim serem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ravioli z kozim serem i grzybami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto:
  • 200 g mąki pszennej (najlepiej typu 00)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • szczypta soli
na farsz:
  • 150 g dowolnych grzybów
  • 150 g koziego sera
  • 100 g cebuli
  • 100 g startego parmezanu
  • 40 g ziaren słonecznika
  • 3 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem
  • 1 żółtko
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta suszonego tymianku
dodatkowo:
  • 4 łyżki masła
  • garść świeżej szałwii
Przygotowanie

Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki, mieszamy ją z solą i robimy wgłębienie. Do środka wbijamy jajka, dodajemy olej Kujawski i zagarniamy dłońmi mąkę do środka. Kiedy ciasto zacznie się łączyć, wyrabiamy przez kilka minut na blacie.

Jeśli ciasto jest zbyt mokre - podsypujemy mąką, jeśli zbyt suche - dodajemy kilka łyżek wody. Gotowe ciasto owijamy folią i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 45-60 min.


Farsz:

Grzyby, cebulę oraz czosnek siekamy i podsmażamy na Kujawskim z czosnkiem. Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, po czym odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Następnie łączymy wszystko z kozim serem i żółtkiem.


Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy. Wycinamy kwadrat, nakładamy łyżeczkę farszu, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, smarujemy brzegi wodą i zlepiamy ravioli, wypychając ze środka jak najwięcej powietrza. Przygotowane ravioli od razu odkładamy pod ściereczkę, gdyż ciasto makaronowe szybko wysycha. Czynność powtarzamy.


Ravioli wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię.


W rondelku rozpuszczamy masło i czekamy, aż zacznie się rumienić. Do masła dorzucamy liście szałwii, po czym zdejmujemy z ognia. Ravioli polewamy masłem i posypujemy startym parmezanem.


Przepis pochodzi z slodki-kompromis.pl

Kategorie przepisów