Ratatouille z kolorowych warzyw

Ratatouille z kolorowych warzyw
Zdjęcie - Ratatouille z kolorowych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała nie przerośnięta cukinia
  • ½ bakłażana
  • 2 łyżki oleju Optima Omega 3
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 gałązka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz do smaku
Zdjęcie - Ratatouille z kolorowych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przygotowanie:

Krok 1

Cebulę drobno posiekaj. Papryki, cukinię i bakłażan pokrój w niedużą kostkę.

Zdjęcie - Ratatouille z kolorowych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 2

W rondelku z grubym dnem rozgrzej olej Optima Omega 3. Dodaj pokrojoną cebulę, smaż przez 3 minuty. Dołóż przygotowane wcześniej warzywa, czyli kolorowe papryki, cukinię i bakłażan. Smaż przez 8 minut.

Zdjęcie - Ratatouille z kolorowych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krok 3

Wlej pomidory i ¼ szklanki wody. Dodaj zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Przykryj i gotuj przez 20 minut do miękkości warzyw (uważaj, żeby nie rozgotować dania – straci wtedy wygląd).

Ratatouille podawaj posypane świeżą bazylią.

Zdjęcie - Ratatouille z kolorowych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: 1 godzina

Okazja: kolacja

Poziom trudności: łatwe

Zdjęcie - Ratatouille z kolorowych warzyw - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów