Ratatouille z kolorowych warzyw
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 mała nie przerośnięta cukinia
- ½ bakłażana
- 2 łyżki oleju Optima Omega 3
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki (400 g)
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 gałązka świeżej bazylii
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę drobno posiekaj. Papryki, cukinię i bakłażan pokrój w niedużą kostkę.
Krok 2
W rondelku z grubym dnem rozgrzej olej Optima Omega 3. Dodaj pokrojoną cebulę, smaż przez 3 minuty. Dołóż przygotowane wcześniej warzywa, czyli kolorowe papryki, cukinię i bakłażan. Smaż przez 8 minut.
Krok 3
Wlej pomidory i ¼ szklanki wody. Dodaj zioła prowansalskie, sól oraz pieprz. Przykryj i gotuj przez 20 minut do miękkości warzyw (uważaj, żeby nie rozgotować dania – straci wtedy wygląd).
Ratatouille podawaj posypane świeżą bazylią.
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 1 godzina
Okazja: kolacja
Poziom trudności: łatwe