Ratatouille z chorizo
Dziś przedstawiam coś dla fanów Anny Starmach z jej książki “Pyszne 25”. Klasyczne ratatouille, czyli duszone warzywa takie jak papryka, bakłażan, pomidory i cukinia, jednak w jej wykonaniu z dodatkiem chorizo. Muszę przyznać, że ta kombinacja bardzo przypadła mi do gustu! Jestem niepoprawną fanką duszonych warzyw w każdej formie, ale to chorizo dodało mu charakteru ? Anna proponuje podanie go z ryżem, jednak mi smakuje też z pajdą świeżego chleba z chrupiącą skórką, który można maczać w tym pysznym sosiku. Dodałam jeszcze ekstra resztki kurczaka z poprzedniego obiadu, u mnie nic się nie marnuje;P Co do samego przepisu, zmieniłam nieznacznie sposób jego przygotowania dostosowując je trochę do swoich upodobań, Wam też na pewno przypadnie do gustu. Jeżeli lubisz tego typu zdrowe dania, polecam też w wersji Gordona Ramsaya zapiekane z jajkiem, palce lizać! Zapraszam!
Scroll down for recipe in English
Ratatouille z chorizo(4 porcje)
Składniki:
- 200 g ryżu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
- 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
- 2 cukinie, pokrojone w kostkę
- 2 papryki, pokrojone w kostkę
- 3-4 pomidory, pokrojone w kostkę
- 200 g chorizo , pokrojone w plasterki
- 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
- 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- listki z 2-3 gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz, cukier do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Rozgrzej dużą i szeroką patelnię na dużym ogniu, wlej łyżkę oleju i wrzuć chorizo. Podsmaż do ładnego zarumienienia, po czym dodaj cebulę z czosnkiem i podsmaż do zeszklenia.
- Następnie dodaj paprykę, bakłażana i cukinię i podsmażaj aż warzywa lekko zmiękną, przez około 10 minut.
- Po tym czasie dodaj pomidory, tymianek i 1/4 szklanki wody i gotuj aż wszystkie warzywa będą już miękkie, przez około 5 minut. Dopraw, solą, pieprzem i cukrem do smaku.
- Podawaj danie z ryżem lub pajdą pysznego chleba.
Smacznego!
English version
Ratatouille with chorizo(4 servings)
Ingredients:
- 200 g of rice, cooked according to the package directions
- 1 eggplant, diced
- 2 courgettes, diced
- 2 bell peppers, diced
- 3-4 tomatoes, diced
- 200 g chorizo sausage, sliced
- 1 onion, chopped
- 3-4 cloves of garlic, minced
- leaves from 2-3 sprigs of fresh thyme
- salt, pepper, sugar to taste
- oil for frying
Preparation:
- Heat the large and deep frying pan over high heat, adda tablespoon of oil and add the chorizo. Cook until browned, add the onion and garlic and cook until translucent.
- Add the bell pepper, eggplant and courgette and cook until the vegetables are almost soft, for about 10 minutes.
- Add tomatoes, thyme and 1/4 cup water and cook until all the vegetables are tender, for about 5 minutes. Season with salt, pepper and sugar to taste.
- Serve with rice or delicious crusty bread.
Enjoy!