Ratatouille z chorizo

Ratatouille z chorizo

Dziś przedstawiam coś dla fanów Anny Starmach z jej książki “Pyszne 25”. Klasyczne ratatouille, czyli duszone warzywa takie jak papryka, bakłażan, pomidory i cukinia, jednak w jej wykonaniu z dodatkiem chorizo. Muszę przyznać, że ta kombinacja bardzo przypadła mi do gustu! Jestem niepoprawną fanką duszonych warzyw w każdej formie, ale to chorizo dodało mu charakteru ? Anna proponuje podanie go z ryżem, jednak mi smakuje też z pajdą świeżego chleba z chrupiącą skórką, który można maczać w tym pysznym sosiku. Dodałam jeszcze ekstra resztki kurczaka z poprzedniego obiadu, u mnie nic się nie marnuje;P Co do samego przepisu, zmieniłam nieznacznie sposób jego przygotowania dostosowując je trochę do swoich upodobań, Wam też na pewno przypadnie do gustu. Jeżeli lubisz tego typu zdrowe dania, polecam też w wersji Gordona Ramsaya zapiekane z jajkiem, palce lizać! Zapraszam!

Zdjęcie - Ratatouille z chorizo / Ratatouille with chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ratatouille z chorizo / Ratatouille with chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Ratatouille z chorizo

(4 porcje)

Składniki:

  • 200 g ryżu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
  • 1 bakłażan, pokrojony w kostkę
  • 2 cukinie, pokrojone w kostkę
  • 2 papryki, pokrojone w kostkę
  • 3-4 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 200 g chorizo , pokrojone w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • listki z 2-3 gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą i szeroką patelnię na dużym ogniu, wlej łyżkę oleju i wrzuć chorizo. Podsmaż do ładnego zarumienienia, po czym dodaj cebulę z czosnkiem i podsmaż do zeszklenia.
  2. Następnie dodaj paprykę, bakłażana i cukinię i podsmażaj aż warzywa lekko zmiękną, przez około 10 minut.
  3. Po tym czasie dodaj pomidory, tymianek i 1/4 szklanki wody i gotuj aż wszystkie warzywa będą już miękkie, przez około 5 minut. Dopraw, solą, pieprzem i cukrem do smaku.
  4. Podawaj danie z ryżem lub pajdą pysznego chleba.

Smacznego!

Zdjęcie - Ratatouille z chorizo / Ratatouille with chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Ratatouille with chorizo

(4 servings)

Ingredients:

  • 200 g of rice, cooked according to the package directions
  • 1 eggplant, diced
  • 2 courgettes, diced
  • 2 bell peppers, diced
  • 3-4 tomatoes, diced
  • 200 g chorizo sausage, sliced
  • 1 onion, chopped
  • 3-4 cloves of garlic, minced
  • leaves from 2-3 sprigs of fresh thyme
  • salt, pepper, sugar to taste
  • oil for frying

Preparation:

  1. Heat the large and deep frying pan over high heat, adda tablespoon of oil and add the chorizo. Cook until browned, add the onion and garlic and cook until translucent.
  2. Add the bell pepper, eggplant and courgette and cook until the vegetables are almost soft, for about 10 minutes.
  3. Add tomatoes, thyme and 1/4 cup water and cook until all the vegetables are tender, for about 5 minutes. Season with salt, pepper and sugar to taste.
  4. Serve with rice or delicious crusty bread.

Enjoy!

Zdjęcie - Ratatouille z chorizo / Ratatouille with chorizo - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów